Srpski stručnjak od ćelija kože napravio mišić

Vijest da su istraživači sa Djuk univerziteta iz Sjeverne Karoline (SAD) uspjeli da od ćelija kože naprave funkcionalni mišić, uzburkala je naučne krugove širom svijeta.

A za ovo nevjerovatno otkriće, koje će pomoći u liječenju svih bolesti mišićne distrofije, zaslužan je Srbin, profesor biomedicinskog inženjeringa, Nenad Bursać (49).

Istraživački tim profesora Bursaća, u laboratoriji koja nosi njegovo ime, uspio je da ćelije prvo genetski izmijeni, a onda i da stvori mišić koji je kasnije uspješno transplantovan glodarima.

"Ćelije kože smo prvo reprogramirali u pluripotentne matične ćelije, koje pod određenim okolnostima mogu da postanu ćečije svih naših organa, uključujući i mišiće",  objašnjava za Novosti profesor Bursać.

"Onda smo pronašli način kako da gajimo trodimenzionalne kulture ovih mišićnih ćelija. To nam je, poslije mnogo eksperimentisanja, konačno omogućilo da napravimo funkcionalni mišić koji se kontrakuje kad je izložen električnoj stimulaciji ili prirodnim neurotransmiterima, istim onim koje nervi u tijelu luče kad ih proizvode".

I ne samo što je ovaj mišić reagovao na ovakve "signale", već su i naučnici uspjeli da ga presade u miša. Taj mišićni transplant se dvije nedjelje kasnije uspješno integrisao sa mišićem koji je postojao u tijelu ovog glodara, a istraživači su potvrdili da je "živ", prokrvljen i funkcionalan.

"Na ovom projektu radili smo oko pet godina, ali je uspjeh rezultat znanja koje smo akumulirali više od decenije, počevši od rada sa mišićnim ćelijama pacova, i onda sa ljudskim ćelijama dobijenim biopsijama. Na studiji je radio moj postdoktorant dr Lingjun Rao, koji je prvi autor na naučnoj publikaciji, i koji je uradio najveći dio posla. Asistirali su nam i drugi članovi tima - hirurg Jing Ćian, postdoktorant Ali Kodabukus, i istraživač Tomas Ribar",  iskren je Bursać, koji inače ima diplomu Elektrotehničnog fakulteta u Beogradu.

Ovo nevjerovatno otkriće pomoći će u istraživanju mišićnih bolesti, ali i u njihovom liječenju. 

(Telegraf)

Tagovi: