Gdje je i šta je uradila Komisija za borbu protiv korupcije?

Tri godine nadgledali su borbu protiv korupcije, a na narednoj sjednici skupštine podnose prvi izvještaj o tome šta su uradili.

Nismo ništa, kažu, članovi Komisije za sprovođenje strategije za borbu protiv korupcije iz redova opozicije, dok drugačije viđenje imaju predstavnici vlasti.

Da je Komisija besmislena tvrdi šef odbora za bezbjednost Narodne skupštine Milanko Mihajlica koji više ni ne dolazi na sjednice. Kaže da nije realizovano ništa iz Antikorupcione strategije kojoj je 2017. godine istekao rok trajanja.

“Nažalost rok primjene te strategije je istekao. Do sada Narodna skupština nije razmatrala primjenu te strategije i najbolje je da to dokažu. Da u suštini je ta strategija donesena samo da bi se reklo da Republika Srpska imam strategiju i nekakvu komisiju”, rekao je Milanko Mihajlica, predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS.

“Izvještaj je spreman i već na narednoj sjednici naći će se pred poslanicima, a izrađena je i nova strategija”, kažu u Ministarstvu pravde. Pomoćnik ministra za sprovođenje strategije za borbu protiv korupcije tvrdi da je urađeno puno toga, a izdvaja donošenje novog Zakona o zaštiti zviždača.

Dobar dio javnog sektora izradio je planove integriteta, što kažu nije niko u BiH, a u MUP-u su osnovana dva odjeljena i jedna uprava za borbu protiv korupcije.

“Mislim da vlada može biti zadovoljna radom Komisije kao stalnog radnog tijela za borbu protiv korupcije. S obzirom da Komisija prati realizaciju strategije kao i mjera i aktivnosti iz akcionog plana. Izvještava prema Vladi tu realizaciju, zatim prema Narodnoj skupštini. Evo na narednoj sjednici naći će se informacija o realizaciji strategije akcionog plana”, izjavila je Jelena Vukadinović, pomoćnik ministra pravde RS za sprovođenje strategije za borbu protiv korupcije.

Izvještaj jedva čekaju poslanici opozicije da kažu sve što imaju. U skupštinskom antikorupcionom klubu tvrde da mnogo toga iz strategije nije relalizovano, a izdvajaju nedonešenje Zakona o sprečavanju sukoba interesa, što vlast kažu uporno odbija da uradi.

“Ne vjerujem da ima išta od te borbe protiv korupcije zato što je sam vrh sistema korumpiran. Pa pogledajte kad uđem u skupštinsku raspravu i kaže meni predsjednica Vlade ja nisam korumpirana. A ja joj kažem predsjednice jesi korumpirana. Ona kaže prijavi to. Pa kome da prijavim ovde kadija tuži -kadija sudi. Ovde kompletan sistem ne funkciniše”, kaže Miladin Stanić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS.

Iz vladajućeg bloka odgovaraju da opozicije bez dokaza paušalno tvrdi su svi korumpirani i podsjećaju da je za vrijeme važenja strategije urađeno mnogo. Svoju ocjenu rada nisu htjeli da daju ostali članovi komisije. U poslovnoj zajednici su bez komentara kao i u nevladinoj orgnizaciji Pozitivna srpska. U Sindikatu kažu da nisu pristali na uloga posmatrača, jer su htjeli da budu punopravni članovi,a nakon neslavnog završetka prve sjednice na sastanke komisije nisu dolazili. Ocjene rada komisije ne žele da daju.

(ATV)

Tagovi: