Trostruka proslava punoljetstva u porodici Zovko

Nakon sedam godina braka Nada i Ivan Zovko iz Pologa, kod Mostara, dobili su trojke. Prvobitno je uslijedio šok, a potom neizmjerna sreća.

Poslije 18 godina njihova djeca izrasla su u uspješne sportiste i državne prvake u džudu, a danas su proslavili 18. rođendan.

U domu porodice Zovko danas trostruka proslava punoljetstva. Ivana, Jure i Jozo, prije 18 godina dom svojih roditelja ispunili su istinskom radošću. Tako je, kažu i danas, smijeh i sreća njihova je svakodnevnica. Za razliku od prošlih godina, ovaj rođendan proslavljaju mnogo skromnije.

- Čitav bi razred došao, strka, galama i mama tu najviše nastrada, a sada u krugu uže porodice - kaže Ivana Zovko.

Brojne su prednosti u tome što su rođeni na isti dan, složni su sve troje. Instinktivno, kažu, znaju šta znači živjeti i raditi u množini i imaju mnoge druge karakteristike koje ne bi imali da nisu blizanci. Uvijek su spremni za međusobnu podršku, savjet i pomoć kad je potrebna.

- Bilo je dobro, pogotovo kad je kontrolni sestra je bila spas uvijek, sjedila ispred nas, pomagala nam, to je bila organizacija kriminalistička - šali se Jure Zovko.

Jure i Jozo uspješni su sportisti, državni prvaci u džudou. Više od 250 osvojenih medalja krasi njihov dom. Jure je po peti put državni prvak. Džudo treniraju 11 godina, treninzi su svakodnevni. Odlasci na takmičenja vrlo česta. No sve troškove snose sami, finansijsku podršku države nikad nisu dobili.

- Pet puta sam bio reprezentativac BiH, nijednom nisam dobio ni kapu, ni majicu, nikakvu finansijsku podršku, sve o svom trošku. Najveći sponzor je moj tata i moja porodica - ističe Jozo Zovko, prenosi N1.

S druge strane roditelji ponosni i srećni. Njihova sreća kažu uvijek se množi sa tri, baš kao i obaveze i troškovi.

- Svaki mjesec morate kupiti tri mjesečne karte. Sad im je 18 godina moraju položiti vozački. Zna se kolika je cijena vozačkog puta tri, i sve što radite je puta tri. U petom mjesecu je matura puta tri, iza toga fakultet, upis puta tri - kaže otac Ivan Zovko.

- Kad ih pogledaš i vidiš da su zdravi, veseli, samo kažeš - Bože hvala ti i ništa drugo - dodaje mama Nada Zovko.

Ivana, Jure i Jozo idu u tri različite škole. Uspješni su sportisti, ali i odlični učenici. Vjeruju da se trud i rad uvijek isplati, a cilj im je dom okititi sa još mnogo osvojenih medalja.

(N1)

Tagovi: