Sutra je Krstovdan, posti ko želi dobro zdravlje

Pravoslavni vjernici sutra slave Krstovdan, praznik koji se vezuje za slavu krštenja Isusa Hrista, kao i za dan posvećen svetom Jovanu Krstitelju, koji ga je krstio u rijeci Jordanu.

Srpska pravoslavna crkva 18. januara slavi Krstovdan, kao uspomenu na prve hrišćane koji su primili vjeru.

Sutrašnji Krstovdan u kalendar nije upisan crvenim slovom, ali je podebljano crnim, i na njega nije obavezan post, ali je i više nego poželjan radi dobrog zdravlja. Takođe, sutra ne bi valjalo raditi kućne poslove. Zimski Krstovdan slavi se uvijek uoči Bogojavljenja i spada u nepokretne praznike.

Ovaj Krstovdan proslavljamo zbog Svetih Teopemta i Teona, koje je Dioklecijan osudio na smrt tokom progona hrišćana.

Predanje kaže da je Teopemt osuđen na surovu smrt ispijanjem otrova. Međutim, kada je dobio čašu vode sa otrovom koju je trebalo da popije, on je uzeo, prekrstio se i rekao da će ga Bog sačuvati. Vojnici su ostali zapanjeni kada otrov nije djelovao i kada mu se ništa nije dogodilo i poslije ispijanja.

Vidjevši ovo i Teon je isto uradio i takođe ostao živ.

Vojnici su potom mačevima proboli dvojicu svetaca, koje je potom Bog primio u carstvo nebesko.

U pravoslavnim hramovima se na Krstovdan služi liturgija svetog Jovana Zlatoustog, uz ritual velikog osvećenja vode, koji prati praznično bogosluženje.

Krstovdanska vodica se posle vodoosvećenja dijeli vjernicima i, prema običaju, čuva u kućama radi zdravlja.

Krstovdan uoči Bogojavljenja je posni dan za pravoslavne vjernike, bez obzira na to koji dan u nedjelji "pada". U nekim krajevima Republike Srpske bio je običaj da se hrana, koja ostane od Badnje večeri, ostavi na hladno mjesto i pospe se brašnom, a ukućanima se služi na Krstovdan.

U nekim krajevima Srbije postoji običaj da se uoči praznika krst stavi u vodu i unese u crkvu. Ako se krst smrzne, vjeruje se da će godina biti rodna i zdrava, a ako se ne smrzne biće oskudna i bolešljiva.

Ukoliko želite da se ovim svecima pomolite za zdravlje, snagu i istrajnost, izgovorite ove riječi:

"Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi vijenac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobijediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše."

Telegraf/Ž.J.

Tagovi: