Beskućnik za Božić od komšija dobio kuću

Cvjetku Ivanoviću iz Ćendića u Pelagićevu, sugrađani i ljudi dobre volje iz susjednih mjesta sagradili su kuću, na mjestu gdje je stara daščara izgorjela 2016. godine. Ovih dana u kuću je uvedena vodovodna, a u proljeće planiraju elektro-instalaciju i malterisanje.

Prvi koji su Cvjetku pritekli u pomoć za gradnju kuće su mladi iz Pelagićeva i susjednog Obudovca. Ništa vrednije, kažu, nema od potrebe da se pomogne nemoćnima. Tim povodom organizovana je humanitarna žurka na kojoj je naplaćivan ulaz.

Sakupljeno je 1.400 KM što je, kako kažu, bilo sasvim dovoljno za početak. Pomagalo se kako se moglo, i koliko je ko imao. Opština je uplatila 1.500 maraka, a sam odbornik u Pelagićevu Dušan Marjanović od srca je dao 300 maraka.

Akcija prikupljanja pomoći trajala je godinu, a gradnja 14 dana. Nova kuća na novom temelju od 45 kvadratnih metara, sa vratima i prozorima, izgrađena je na mjestu gdje je stara kuća izgorjela, prije godinu i po. Najzaslužniji, ipak, za ovaj human podvig svakako je Stevica Stevanović. I kad su neki odustajali, on je, sa još nekima, nastavljao gradnju kuće do kraja.

"Iskreno, nije mi bilo ni teško, a ni lako. Bilo je i teških situaucija kada sam pomišljao da odustanem, ali sada kada sam uradio, mislim da mi je pao kamen sa srca. Kada bi nekom takođe zatrebala pomoć sigurno bih opet pomogao, jer je to jako dobra stvar i preporučujem svima da pomažu", rekao je Stevanović.

Radost je u očima Cjetka Ivanovića, invalida koji živi od tuđe pomoći, i spava kod komšije poznanika. Kaže da mu ljepši poklon za Božić nije mogao pripasti.

Posljednjih dana urađena je vodovodna instalacija i postavljena keramika, a u rano proljeće planirano je uvođenje elektroinstalacije i malterisanje kuće. Tada će Cvjetko Ivanović iz Pelagićeva i useliti u svom novi dom.

RTRS

Tagovi: