Prisluškuju nas kroz stotine aplikacija na telefonima

Stotine aplikacija dolaze sa softverom koji nas potajno prisluškuje, ali autori aplikacije tvrde da ne slušaju naše razgovore, već ono što gledamo i to samo da nam mogu nuditi reklame.

Stotine aplikacija i igrica na našim mobitelima prisluškuju nas kroz mikrofone, ali ne kako bi čuli što mi imamo za reći. One su dizajnirane kako bi čule šta mi gledamo.

Ovakve aplikacije dolaze s tehnologijom kako bi prepoznale zvukove čak i kad su nam mobiteli u džepu ili dok igre rade u pozadini, kako bi mogli znati koje serije i filmove gledamo, ali i koje smo reklame vidjeli. Na taj način oglašivači nas mogu bolje upoznati i servirati nam reklame koje će nas prije natjerati da nešto kupimo, otkrio je New York Times. 

Aplikacije koriste softver kompanije Alphonso koji potiho prati naše TV navike preko mikrofona, a radi se o otprilike 1.000 igara i raznih društvenih aplikacija. Otprilike 250 ih je dostupno za Android uređaje, a manji broj ih ima za iPhone. Neke od njih su Pool 3D, Beer Pong: Trickshot i Real Bowling Strike 10 Pin.

Iako aplikacija može osluškivati okolinu korisnika, iz kompanije tvrde da ne snimaju razgovore korisnika, a u opisima nekih igara i stoji da kratke audio snimke ne napuštaju uređaj već se pretvaraju u digitalne 'audio potpise'. Upoređuju ih s reklamama i sadržajem iz konzola, set-top boxova i drugih izvora. Čim nađu podudaranje, Alphonso može te informacije koristiti da vam servira važnije oglase na mobitelu. Dodaju i da softver uspoređuje samo sa zvukovima iz poznatih reklama i ne prepoznaje ljudski govor i druge zvukove.

Igrama i aplikacijama koje ne trebaju mikrofon možete u postavkama jednostavno uskratiti dozvolu da ga koriste. Da biste to uradili morate otići u postavke - aplikacije i obavještenja - dopuštenja i ovdje za svaku aplikaciju možete pojedinačno isključiti dozvole, pišu 24sata.

Tagovi: