Sport klub kažnjen zbog zloupotrebe

Sport Klub d.o.o. Sarajevo kažnjen je zbog zloupotrebe dominantnog položaja ograničavanjem tržišta distribucije sportskih kanala sa fudbalskim sadržajima, uključujući i prenos Premijer lige Engleske, a sve po žalbi BH Telekoma. Odluku o kažnjavanju donio je KonkurencijskI savjet BiH na posljednjoj sjednici.

U obrazloženju se navodi da je Sport Klub d.o.o. Sarajevo, na štetu korisnika privrednog subjekta BH Telecom, namjerno odugovlačio potpisivanje ugovora o distribuciji kanala Sport Klub sa BH Telekomom, tako što su prilikom pregovaranja konstantno nametali dodatne uslove koji nisu propisani opšim uslovima za pružanje usluga.

Rješenjem je utvrđeno da je privredni subjekt United Media Distribution S. R. L. putem svog zastupnika, privrednog subjekta Sport klub d.o.o. Sarajevo, zloupotrijebio dominantan položaj u smislu člana 10. stav (2) tačka c) Zakona o konkurenciji, tako što je, tokom pregovaranja za zaključivanje ugovora o distribuciji sportskih kanala s fudbalskim sadržajima visokog kvaliteta koji uključuju i prenos Live paketa engleske Premijer lige u Bosni i Hercegovini s privrednim subjektom Dioničko društvo BH Telekom Sarajevo, primijenio različite uslove, čime ga je doveo u neravnopravan i nepovoljan konkurentski položaj.

Takođe, izrečena je novčana kazna privrednom subjektu United Media Distribution S.R.L. zbog kršenja člana 10. stav (2) tačka b) i c) Zakona o konkurenciji, u visini od 250 000 KM, u vezi s članom 48. stav (1) tačka b) Zakona o konkurenciji.

Srpska kafe

Tagovi: