Sutjeska pravi izazov za kajakaše

Novogodišnji spust na 3 rijeke fočanskog Rafting centra Tara-raft završen je vožnjom kajaka na Sutjesci i to na najatraktivnijem dijelu njenog toka u kanjonu Vratar.

Nakon brzog spusta Drinom, na njenom samom početku uzvodno od Foče i nešto laganije vožnje na Ćehotini, od ade Brioni do sastavaka sa Drinom, fočanski kajakaši su na kraju novogodišnje avanture isprobali i pjenušave brzake Sutjeske.

 

Kamene kaskade u uskom procepu, kroz koji vijuga ova planinska rijeka, adrenalinski su izazov za kajakaše, pogotovo u ovo doba godine, a fočanskom dvojcu spasilaca na divljim vodama ovo je omiljena dionica za vožnju.

Mirko Davidović i Nedeljko Marić, koji posjeduju međunarodne licence za vožnju i spasavanje na divljim vodama, novogodišnjim spustom žele da promovišu ovaj ekstremni sport za koji se nadaju da će imati sve više poklonika, kako među turistima, tako i među domaćim stanovništvom.

U opštini Foča, kao malo gdje, na malom prostoru nalazi se 17 atraktivnih vodotoka, a uz rafting, koji je ubjedljivo najpopularniji vid turističke ponude u ovom kraju, sve su prisutniji kajaking i kanjoning.

Davidović kaže da su, za kajak, najatraktivnije, najopasnije i najzahtevnije Sutjeska i Bistrica, ali u ograničenom periodu godine kada im je povećan vodostaj, dok Tara i Drina pružaju mogućnosti za ovaj sport i u sušnim ljetnim mjesecima kada su Sutjeska i Bistrica isuviše male.

"Organizujemo amaterske i profi kajakaške kurseve od jednog do pet dana, a interesovanje za kajak među turistima koji dolaze na rafting Tarom i Drinom iz godine u godinu raste. Na proljeće planiramo da organizujemo napredni međunarodni kurs za kajakaše, a jedna od reka na kojoj ćemo voziti je i Sutjeska", rekao je Davidović.

Alpske zemlje imaju novogodišnju turneju četiri skakaonice, a malo je nedostajalo da novogodišnji spust fočanskih kajakaša ove zime bude na četiri rijeke, da nisu morali zaobići isuviše nabujalu i opasnu Taru.

 

Tagovi: