Sastanak SNSD-a i HDZ na Jahorini

I dalje SNSD i HDZ o najvažnijim pitanjima dijele isto mišljenje. Potvrdili su to lideri stranaka nakon sastanka na Jahorini. Milorad Dodik i Dragan Čović tvrde da u BiH već ima ''dovoljno krize'', a jedinstven stav pokazaće i što se izmjena izbornog zakona tiče.

SNSD podržava prijedlog HDZ-a koji je za Dodika vrlo jednostavan – svaki narod treba da bira svoje političke predstavnike.

“Prijedlog koji je HDZ ranije uputio mi smo podržali uglavnom jer on osigurava proces da konstitutivni narodi biraju svoje političke predstavnike i da drugi ne mogu da biraju drugima te predstavnike da nameće”, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

“Neću ništa dodati ovome što je rekao predsjednik Dodik jer potpuno su usaglašena stajališta-obzirom da mi nemamo parlamentarne većine već odavno ni u razini ni u Federaciji jasno je da će se naše partnerstvo sve više učitavati kroz djelovanje kroz izbornu i zakonodavnu vlast u ovom vremenu do izbora”, rekao je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Između SNSD-a i HDZ-a nema otvorenih pitanja, tvrde lideri. Baš kao što su jedinstveni u stavu da stranicma nije mjesto u Ustavnom sudu BiH, postoje i teme oko kojih se slažu da se ne slažu. Dodik i Čović razilaze se u pogledu NATO integracija, ali i to je, tvrdi Dodik, potpuno legitimno.

“HDZ koji predstavlja političku volju Hrvata u BiH naravno je zagledan u svoju matičnu zemlju koja se zove Hrvatska koja je već članica NATO pakta i sasvim je logično da HDZ i mi to razumijemo da HDZ promoviše politiku te vrste integracija. Mi nemamo problem s tim”, rekao je Dodik.

Može se reći da je današnji sastanak uzvratna posjeta, jer je riječ o drugom sastanku Čovića i Dodika u posljednja tri dana. Prije dva dana su u Banjaluci takođe razgovarati o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

(ATV)

Tagovi: