Ponos: Učenica Neda Simić glas o Modriči pronijela do Tokija

Izlaganje sastava „Učenje kroz prirodu“ započela sam kratkim uvodom o mojoj školi ’’Sveti Sava’’ i gradu iz koga dolazim, a u toku mog sedmominutnog čitanja na video zaslonu iza mene su prikazivane slike Modriče i njene prirode.

Ovako je, između ostalog, opisala svoj šestodnevni boravak u Tokiju Neda Simić, učenica VIII-3 razreda Osnovne škole ’’Sveti Sava’’ iz Modriče i ceremoniju uručivanja nagrade za najbolji sastav na svijetu u ovogodišnjoj konkurenciji.

Neda je za sastav na engleskom jezik dobila prvu nagradu GOI Fondacije pri UNESKU, a u Japan je otputovala da primi nagradu, u pratnji mentorke, nastavnica engleskog jezika, Ivane Božičković.

„Osvojiti nagradu u konkurenciji od 15.441 rada iz  155 zemalja je težak zadatak. Ipak, poslije svega ispostavilo se da je predstavljati svoju školu „Sveti Sava“, svoj grad Modriču i svoju državu još teži. To je nosilo određenu odgovornost“, piše na početku ova učenica zahvaljujući kojoj je za malo mjesto u Republici Srpskoj čuo i Japan.

Neda se već dokazala da zna pisati, a nagrađeni rad, u kojem poredi ponašanje životinja i ljudi kada naiđe oluja, odnosno, životne nedaće, citiran je u mnogo japanskih magazina i prikazivan na japanskim televizijama.

Ova djevojčica je, opet tekstom, „Moja japanska avantura“, opisala boravak u Tokiju, uručenju nagrade koju je dobila od Japanskog ministra prosvete i kulture, te posjetu internacionalnoj školi gdje su joj ponudili stipendiju za nastavak školovanja u zemlji izlazećeg sunca.

Nedu su ugostili i u kompaniji „Seiko“, koja je zvanični sponzor fondaciji, poklonili su joj sat, a ona njima sliku Modriče.

„Svaki dan u Japanu je bio pažljivo isplaniran, počevši od dočeka na aerodromu do ispraćaja. Prvi dan nas je naš domaćin Tasturu Nakayama odveo u ambasadu na zakazan sastanak sa ambasadorom Bosne i Hercegovine. Pored čestitki, naš ambasador nam je uputio i zahvalnost, jer smo mu pobjedom nastavnica Ivana i ja otvorile puteve za nove saradnje u Japanu. Rekao je da smo nas dvije zapravo najbolji ambasadori BiH“, piše Neda i dodaje da su se uz čestitke za njen rad, čule i pohvale na račun Modriče i njenih prirodnih ljepota.

„Način na koji smo nastavnica i ja prikazale Modriču i Republiku Srpsku je probudio želju u domaćinima da ih posjete. Pozvali su nas da ih posjetimo i sledeće godine kada budu cvjetale trešnje jer kažu da je Japan tada najljepši. Mi njima obećavamo da ako posjete Modriču, kao što su obećali, da ćemo biti jednako dobri domaćini kao oni nama“, poručila je Neda Simić.

Tagovi: