Putuju u Njemačku da volontiraju

Regionalna mirovna inicijativa u BiH – Remi mreža organizovala je danas u Derventi intervju za izbor četiri volontera koja će početkom aprila otputovati na volontiranje u Njemačku u okviru realizacije programa međunarodne razmjene.

Na konkurs, koji je trajao od početka oktobra, prijavila su se 32 kandidata iz BiH.

"Ovo je četvrta godina saradnje sa organizacijom Eirene i četvrta grupa volontera koji idu na volontiranje u grad Nojvid u okolini Kelna. Mladi iz BiH su i ovoga puta pokazali veliki interes za volontiranje u Njemačkoj", kaže koordinator programa Spasoje Kulaga.

Volontiranje će obavljati u dječijim obdaništima, ustanovama za lica sa posebnim potrebama, te organizacijama koje pomažu izbjeglicama. Radiće pet dana sedmično, po osam časova, a naknade troškova, troškove puta, zdravstvenog osiguranja, stanarine i režija, te simbolični džeparac volonterima će obezbjediti organizacija "Eirene".

Riječ je o programu koji Remi mreža BiH sprovodi u saradnji sa njemačkim organizacijama "Eirene" i "Paks hristi Ahen", a prethodnih godina u Njemačkoj su boravila dva volontera iz BiH.

Tagovi: