Sve teži društveni položaj osoba s invaliditetom

Nedostatak posla i razumevanja najveći su problemi sa kojima su u gradiškom kraju suočeni invalidi svrstani u osam udruženja, istaknuto je na sednici Koordinacionog odbora.

Dragan Subotić, član Udruženja slepih i slabovidih osoba navodi da su nekada njegove kolege radile na telefonskim centralama i drugim mestima u skladu sa radnim sposobnostima.

- Sada su, napretkom tehnologije, mnoga radna mesta gde bi invalidi mogli biti angažovani, ukinuta. Na primer, inavalidi i amputirci bi mogli biti portiri, pružati pojedine informacije građanima, ali su ih potisle agencije za obezbeđenja – navodi Subotić.

Postojala su i zakonom regulisana prava i povlastice, kaže Subotić, koja su sada invalidima uskraćena. To je, pored ostalog, besplatan javni prevoz koji čini bitnu stavku za invalide.

Saša Dejanović, ratni vojni invalid i član Udruženja amputiraca UDAS požalio se na još uvek prisutne tehničke barijere prilikom kretanja, mada je istakao bitan napredak na tom planu.

- Invalidskim kolicima je moguće preći veći deo grada i pristupiti javnim ustanovama. Neophodni su zvučni semafori i još ponešto, kako bi kretanje bilo olakšano – zaključio je Dejanović.

Ljubinka Radonjić Zlojutro, predsednica Koordinacionog odbora Udruženja osoba sa invaliditetom opštine Gradiška, prilikom ovonedeljne rasprave na temu “Položaj osoba sa invaliditetom u našem društvu” kaže da je skup organizovan sa ciljem promocije mogućnosti osoba sa invaliditetom, skretanje pažnje društva na probleme sa kojima oni žive te prevazilaženje ustaljenih predrasuda.

- Naš cilj je da život osoba sa invaliditetom učinimo lakšim i jednostavnijim. Takođe, moramo uzeti u obzir i njihove stalne zdravstvene poteškoće, mada ne možemo prećutati pozitivan odnos naše Opštine koji je za svaku pohvalu – rekla je Radonjić Zlojutro.

Ona je navela da lokalna uprava redovno finansira rad svih udruženja invalida, šaljući time jasnu poruku da uvažava njihove poteškoće i podržava organizovanje. To je ohrabrujuća informacija koja je potencirana, kao veoma važna, prilikom rasprave među invalidima.

Opština Gradiška je nacrtom budžeta za narednu godinu planirala znatno više novca za ovu kategoriju stanovništva, a deo njihovih organizacija prvi put je uvršten u budžetske stavke. Tako je planirana pomoć Organizaciji slepih i slabovidih te gluvih i nagluvih po 14.400 KM, udruženju mentalno nedovoljno razvijenim osobama 22.000 KM, Udruženju roditelja dece sa autizmom “Duga” 10.000 KM, Savezu invalida rada 12.600 KM, Udruženju paraplegičara i Udruženju amputiraca UDAS po 12.000 KM, savezu invalida rada 12.600 KM.

- Sredstva za invalide povećali smo našim planskim dokumentima za 2018. godinu. Uveli smo i nove stavke za pojedina kategorije jer shvatamo njihovu problematiku i želimo više pomoći – kaže Zoran Adžić, načelnik Gradiške.

Pripravnički za decu poginulih

Zoran Adžić, načelnik Gradiške ističe da je neophodno konstantno raditi na integraciji invalida u društvenu zajednicu i da je to zadatak svih faktora vlasti, udruženja i ostalih građana.

- Dogovorili smo se da deci poginulih boraca i ratnih vojnih invalida omogućimo pripravnički staž na području naše opštine. Apelujem i ovom prilikom na preduzeća i ustanove da, u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama, zaposle barem po jednog invalida – istakao je Adžić.

Sertifikati za znakovni jezik

U Gradiški deluje osam udruženja osoba sa invaliditetom a osim pomoći iz opštinskog budžeta, oni obezbeđuju sredstva i putem projekata kod domaćih i inostranih organizacija.

U okviru okruglog stola upriličenog povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, u Gradiški su uručeni sertifikati za 20 polaznika seminara znakovnog jezika.

PIŠE: Milan Pilipović, EuroBlic

Tagovi: