Festival originalnog i savremenog pjesničkog stvaralaštva za djecu

Međunarodni festival poezije za decu i mlade 16. po redu, biće održan od 12. do 14. decembra u Istočnom Sarajevu, u organizaciji Forum teatra.

Ovo je jedinstvena književna manifestacija za decu na prostorima RS.

- Cilj je da generacija značajnih i ostvarenih pesnika za decu iz Srpske, FBiH, Srbije, Crne Gore i Slovenije, te mladi pesnici kojima tek predstoji umetničko potvrđivanje, kao i pobednici konkursa, učestvuju zajedno na festivalu slaveći pisanu reč i književnost za decu. Svojim konceptom i kvalitetom organizacije, kontinuitetom i tradicijom održavanja, postignutim rezultatima i efektima kod dece i mladih, manifestacija prevazilazi sve druge u ovom segmentu stvaralaštva i književnim manifestacijama za decu – kaže Vitomir Mitrić, direktor festivala.

Ovogodišnji festival, prema njegovim rečima, posvećen je Jovanu Jovanoviću Zmaju, jednom od najvećih liričara srpskog romantizma i prvom piscu poezije za decu u srpskoj književnosti.

- Festival nosi simboličan naziv „Ala je lep ovaj svet“. Jedna od najlepših pesama za decu, koja prikazuje lepotu prirode, na simboličan način govori o bezbrižnom detinjstvu, o pravim i iskrenim vrednostima i na taj način šalje važnu poruku da se potrudimo da pronađemo ono što je lepo u ovom svetu i da nas to vodi ka uspešnoj budućnosti i srećnoj porodici o kojoj Zmaj piše u poemi „Đulići“. Tome nas uči i poezija za decu i lepa književna reč – poručuje Mitrić.

Na festivalu učestvuju Dara Sekulić, Ismet Bekrić, Tode Nikoletić, Violeta Jović, Mirko Vuković, Miroslav Kokošar, Jovo Čulić, Branimir Rosić, Boro Kapetanović, Nedeljko Zelenović, mladi pesnici Ana Babić i Boris Đorem i pobednici prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg konkursa festivala iz Istočnog Sarajeva, Bijeljine, Vitine i Kosova.

U okviru festivala biće organizovani programi: Svečana akademija, radionica poezije „Đulići“, Riznica za Zmaja, Promocija nove knjige Mirka Vikovića, Promocija multimedijalne publikacije „Pesme za decu, Jova Jovanović Zmaj“ i program Pesme nagrađenih.

- Festival će biti otvoren svečanom akademijom u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevu na kojoj učestvuju Dara Sekulić, Ismet Bekrić, Tode Nikoletić, Violeta Jović, Mirko Vuković, Miroslav Kokošar, Jovo Čulić, Nedeljko Zelenović, Boro Kapetanović, mladi pesnici Ana Babić i Boris Đorem i nagrađeni mladi pesnici uz muzičko - zabavni program sa Branimirom Rosićem – rekao je Mitrić.

Sledećeg dana je, dodaje on, predviđen program „Pjesme nagrađenih“, koje je i ove godine ocenjivala pesnikinja Dara Sekulić i odabrala najuspešnije radove.

- U okviru ovog programa će biti proglašenje pobednika konkursa „16. Međunarodnog festivala poezije za decu i mlade“, učešće nagrađenih sa 15 festivala: Anja Spasić iz Vitine, Luka Stojković iz Kosovske Kamenice i Katarina Cacanović iz Bijeljine, čitanje nagrađenih pesama, učešće pesnika i uručenje diploma i nagrada, a nakon toga promocija nove knjige Mirka Vukovića „Svečeva grožđica bebećeg lica“, koja će biti organzovana u Omladinskom pravoslavnom centru Istočno Novo Sarajevo – kaže Mitrić.

Poslednjeg dana festivala u Dečijem odeljenju Matične biblioteke Istočno Sarajevo književnica Dara Sekulić održaće radionicu poezije „Đulići“, koja je posvećena najznačajnijoj Zmajevoj zbirci pesama, a nakon toga Aleksandra Mitrić Štifanić će predstaviti interaktivnu multimedijalnu publikaciju „Pesme za decu J. J. Zmaj“.

U okviru izdavačke delatnosti festivala planirano je izdavanje audio knjige nagrađenih mladih pesnika konkursa 15. i 16. festivala poezije.

Podsticaj mladim pesnicima

- Manifestacija je od 2008. godine utemeljila nagradu „Plaketa Blagodarnica“, koju dodeljuje za doprinos i razvoj pisane reči, pesnicima za decu u RS. Dobitnici ove prestižne nagrade za 2016. godinu su Boro Kapetanović i Jovo Čulić. Nagrade će im biti uručene na Svečanoj akademiji.

Na Svečanoj akademiji biće uručena i plaketa Radoslavnica za najboljeg mladog pesnika do 30 godina. Uvođenjem novog segmenta u manifestaciji, konkursa za mlade pesnike do 30 godina, postignut je još jedan cilj festivala afirmacija i promovisanje mladih pesnika, što predstavlja značajan podsticaj mladima da se bave pesničkom rečju – rekao je Vitomir Mitrić.

PIŠE: S. Jovanović, Euro Blic

Tagovi: