Otovrena vrata ''Izvora'' svim ovisnicima i van BiH

Terapijska zajednica ''Izvor'' u Plehanu kod Dervente vrata otvara ovisnicima iz BiH, ali i država okruženja. Kapacitet im je dvadeset mjesta, a sa njima radi tim od šest stručnjaka.

Tihomir Mrvalj je jedan od njih. Dvadeset četiri sata je uz štićenike, trenutno ih je devet, a prvi dani po dolaski su kaže najteži.

“Ovdje dolaze sve ovisnosti od kocke, alkohola, droge, svih vrsta ovisnosti, prvi dani su im najteži posebno ovisnicima o drogi koji čak dođu pod krizom koji onda tu provedu neko vrijeme 15ak dana baš ono uz našu pomoć“, rekao je operater terapeut Tihomir Mrvalj.

Kada se stabilizuju, uvode se u redovne aktivnosti. Raspoređeni su u grupe, a pomažu im stariji štićenici. Ustaju u 7, liježu u 22 časa, vrijeme između ispunjeno je terepijom, ali i sportommuzikom i drugim aktivnostima.

“Ustaje se u 7 pa je doručak, imamo jutarnji sastanak poslije kojeg su raspoređeni na svoje radne aktivnosti. Imamo radimo imamo plastenik, njivu, životinje, suvenirnicu, voćnjak, pčele, tako da ima posla cijeli dan su aktivni i gledamo da ima što manje praznog hoda“, rekao je operater terapeut Tihomir Mrvalj.

Program traje dvije godine i na dobrovoljnoj je bazi.Neki ga napuste i prije.

Kriza je nakon početne i oko šestog mjeseca boravka, kada vrate fizičku snagu, i misle da su spremni za odlazak. Oni sa jačom voljom i iskrenom željom da se bore sa problemom,istraju do kraja.

“Imamo jako puno i mogu vam reći da su takvi primjeri nešto što daje najviše radosti i nešto što opravdava sve eventualne teškoće koje prolazimo u radi sa štićenicima“, rekao je voditelj Terapijske zajednice „Izvor“ Plehan fra Dalibor Franjo Stjepanović.

To im je najveća radost i najveća plata za ono što rade, a što je priznaju zahtjevno. Kada štićenik osnuje porodicu, ili uspostavi pokidane veze, njihova misija je uspjela.

“Da su nakon završetak programa uspjeli da vrate obitelj koja je prije toga bila razorena da smo uspjeli da ostvare odnose ne samo sa najužim članovima obitleji nego i sa onim s kojima su bili odnosi u potpunosti porušeni“, rekao je voditelj Terapijske zajednice „Izvor“ Pleha.

Među više od stotinu pedeset ovisnika sa kojima su radili imali su i jednog maloljetnika, ali i osobe u pedesetim godinama. Mahom su muškarci, ali ima i žena, sa kojima je, kažu terapeuti, lakše raditi, jer su otovrenije i spremnije za priču o problemima. U zajednicu se dolazi iz savjetovališta. Imaju ih dva, u Sarajevu i Banjaluci. U njih se ovisnici javljaju i odlaze na razgovor, odakle se potom upućuju u zajednicu na Plehan, jedinu u dobojskoj regiji.

(ATV)

Tagovi: