BiH podrhtavala 64 puta u toku godine

Naučnici sa Univerziteta u Koloradu i Montani kažu da je svake godine dan duži za oko 20-milionitog dijela sekunde, ali da svako pomjeranje pojačava seizmološku aktivnost.

– Veze između Zemljine rotacije i zemljotresa su jake i sve ukazuje na to da će biti mnogo više jakih zemljotresa sljedeće godine. Usporavanje Zemlje dovodi do smanjenja prečnika ekvatora. Zemljin “struk“ se smanjuje, ali njena “odjeća“, tektonske ploče, ostaju iste veličine. Te male promjene su dovoljne da dovedu zemlju do propasti – kaže dr. Rodžer Bilham (Roger Billham) sa Univerziteta Kolorada u Boulderu.

Razoreni potresi

Upravo zbog toga, sljedeće godine bit će dramatično povećan broj jakih i razvojnih zemljotresa.

– Ove godine nam je bilo lako, imali smo samo šest razornih zemljotresa, ali će ih sljedeće godine biti oko 20. I takav period pojačane seizmološke aktivnosti, kakvih je bilo i u prošlosti, trajat će pet godine – kaže Bilham.

Prema proračunima, zemljotresi će najteže pogoditi tropske regione, a broj žrtava bi lako mogao dostići milijardu ljudi. Ovo istraživanje objavljeno je samo nekoliko dana nakon što je zemljotres jačine 7,3 stepena po Rihterovoj skali pogodio Iran i ubio najmanje 400 ljudi.

U BiH 64 zemljotresa, najjači kod Prozora

U periodu od početka ove godine do 21. novembra na području Bosne i Hercegovine dogodila su se 64 zemljotresa. Maksimalna magnituda iznosila je 4,7 stepena prema Rihteru, intenzitet je bio šest stepeni Merkalijeve skale.

Taj zemljotres se dogodio 25. oktobara 2017. godine na području Prozora, potvrđeno je za „Avaz“ iz Federalnog centra za seizmologiju.

– Naravno, niko ne može da predvidi gdje će se ponovo zatresti i kada – kazala je Amra Krehić za “Avaz” iz Centra za seizmologiju.

(Avaz)

Tagovi: