Zlatibor gradi panoramsku gondolu, ministarstvo zateže

Priključivanje panoramske Gold gondole Zlatibor na distributivni sistem električne energije počelo je prošle sedmice, a novi kablovod služiće i za pojačanje snage ski centra „Tornik“, saopšteno je iz Opštine Čajetina.

Specijalni kablovi biće položeni u dužini od 11.850 metara, od trafostanice na Zlatiboru do međustanice na kojoj će biti smješten glavni napojni centar za panoramsku gondolu. Rok za završetak radova je 180 dana.

Radovi na izgradnji Gold godnole Zlatibor započeti su 21. septembra 2017. godine na vrhu Tornika. Međutim, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je građevinsku dozvolu samo za petu, završnu fazu izgradnje žičare i to u julu ove godine. Opština Čajetina očekuje neophodne dozvole i za preostale četiri faze.

„Naša ministarstva namjerno opstruišu ovaj projekat od nacionalnog interesa. Peta faza u izgradnji gondole je završena, izvođači rade punom parom i mogu veoma brzo da završe kompletan projekat, ali na žalost, nerazumi ljudi iscjepkali su trasu žičare u pet faza, od kojih svaka zasebno zahtjeva dozvole“, rekao je predsjednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.

Direktorka JP Gold gondola Zlatibor Bojana Božanić rekla je da očekuje da će radovi na izgradnji kabolovoda biti završeni u ovoj godini, te da će Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uskoro izdati neophodne dozvole i za izgradnju početne stanice gondole u centru Zlatibora.

Tagovi: