Nekad ih presretali hajduci, danas umjesto novca ''putuju'' cvijeće i flaša vina

Prve pošte na prostoru današnje BiH osnovane su sredinom 19. veka, u vreme umiruće Otomanske imperije.

Interesantno je da je Banjaluka dobila poštansku ispostavu posle Višegrada i Rogatice. Prvi telegraf Banjaluku je povezivao sa Bihaćem i Sarajevom, i bio je, kao i poštanska služba, rezervisan samo za državne i vojne poslove.

Tek nakon dolaska Austrougarske 1879. pošta i telegraf su bili dostupni građanstvu, ali se usluga plaćala.

Hroničar Stojan Bijeljić je prepričao, a istoričar Đorđe Mikić u knjizi “Kazivanja pametara” zapisao, kako je pošta funkcionisala krajem 19. veka na brdovitom Balkanu.

- Čak su i privatni prevoznici vozili poštu zapregama, koje je vazda pratio oboružani vojni poštanski kondukter, a ponegde i vojne patrole od dva do tri oboružana momka. Do 1884. drumovima su krstarile i vojne patrole, dok pošta ne prođe - navodi se u ovoj knjizi.

Novčane pošiljke

U to vreme u BiH je postajala samo jedna železnička pruga Banjaluka – Dobrljin, ali je i ona, nakon ustanka 1875. godine, bila zapuštena i zarasla u korov. Izlokani drumovi vodili su iz Banjaluke samo do Berbira, današnje Gradiške, i preko Manjače do Varcar Vakufa (Mrkonjić Grada).

Poštanke karavane i kočije, u kojima je uz vreće pisama i depeša, često bilo i izdašnih novčanih pošiljki, napadali su pljačkaši i hajduci. Ipak poštanska služba se razvijala i postala simbol napretka.

Mnogi se još sećaju čuvenog z.p. – zadnja pošta – na adresama pisama i telegrama upućenih u udaljena sela. Bio je to simbol da će svako pismo, ma gde bilo upućeno, stići na odredište.

Telegrami

Davne 1866. Banjaluka je bila jedan od retkih gradova na Balkanu povezanih sa svetom posredstvom tada revolucionarnog telegrafa. I danas, u eri interneta, stari dobri telegram je, u nekim situacijama, nezamenjiv.

Pre tačno stotinu godina Banjalučani su primali i slali više od 220.000 telegrama godišnje. Početkom 20. veka telegram je bio jedini način da se brzo, tačno i poverljivo prenese važna poruka. Danas je za prenos informacije na drugi kraj planete dovoljan jedan dodir na taster.

Telegrami se šalju samo u posebnim prilikama.

- Na ovaj način se izjavljuje saučešće ili šalju čestitke za rođendan, krštenje, venčanje ili rođenje deteta. To su momenti koji imaju poseban značaj u životu svakog čoveka i porodice, pa se i mi trudimo da ponudu prilagodimo tome - kaže Željka Koljančić, portparolka “Pošta Srpske”.

Telegrami danas nimalo ne liče na starinske depeše sa crno-belih fotografija. Mogu se izdiktirati telefonom i poslati na posebnom “luksuznom” obrascu, a da pri to ne izađete iz kuće. Uz živopisnu čestitku, dragoj osobi možete poslati i cveće, flašu omiljenog vina ili neki drugi prikladan poklon, koji će joj uručiti poštar.

- Modernizovali smo svoje usluge, što je danas, u eri novih tehnologija, neophodno, ali nastojimo i da sačuvamo duh tradicije poštanskog sistema. Za mnoga mala mesta poštar je godinama bio jedina veza sa svetom, a u nekim delovima RS tako je i danas - kaže Željka Koljančić.

PIŠE: Milkica Milojević, EuroBlic

Tagovi: