Policija Srpske obilježila krsnu slavu (FOTO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske nesumnjivo jedna od najboljih policijskih agencija u regionu, koja ostvaruje dobre rezultate u borbi protiv svih elemenata kršenja zakona.

“Naša policija se dodatno obučava i osposobljava za borbu protiv terorizma i svih ekstremnih djelovanja na ovom prostoru. Odobrili smo sredstva da se na prostoru bivše kasarne u Zalužanima u Banjaluci pripremi poseban centar za obuku koji će biti ubrzo gotov. Tu će se premjestiti najvitalniji dijelovi Policije Republike Srpske kao što je Specijalna policija”, rekao je predsjednik Srpske danas novinarima u Banjaluci povodom obilježavanja krsne slave MUP-a – Svetog arhangela Mihaila.

dodik MUP

Prema njegovim riječima, u toku je proces nabavke nove opreme i oružja za policiju.

“Obuka koja treba da uslijedi u novom centru govori o našem opredjeljenju da osposobimo policiju, kao najvažnijeg garanta i čuvara mira i stabilnosti u Republici Srpskoj i sprovođenja Ustava i zakona”, istakao je Dodik.

On smatra da je važno prisjetiti se svih koji su stradali kao pripadnici Policije Republike Srpske u momentu njenog stvaranja i da im se oda počast, jer su oni ugradili svoje žiovote u njen temelj.

“Zato je važno da budemo svi ovdje i ne treba da odustajemo od ovakvih obilježavanja, jer ako se ne prisjećamo onoga na čemu je stvorena Policija Republike Srpske, gubimo i njenu snagu”, smatra Dodik.

yeljka MUP

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da je opredjeljenje Vlade stalno jačanje Policije, što je i pokazala u prethodnom periodu, jer je ona sa ostalim institucijama Srpske nosilac njene vitalnosti, sadašnjosti i budućnosti.

Ona je podsjetila da je Vlada, uprkos krizi, kontinuirano ulagala u MUP.

“U posljednje dvije, tri godine, ako se zbroji sve što je uloženo i ako se doda ono što je planirano za naredni period, možemo reći da se radi o najvećim ulaganjima od nastanka Republike Srpske”, ocijenila je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da je toliko uloženo u MUP zbog njegove važnosti kao institucije koja je kao nosilac života u Srpskoj, ali i zbog sve većih prijetnji i globalnih bezbjednosnih izazova.

“Stalno moramo raditi i ulagati u ospobljavanje Policije, da bude bolja i efikasnija. Zadovoljna sam jer je mnogobrojnim akcijama proglašena jednom od najefikasnijih, a nekada i najefikasnijom bezbjednosnom agencijom na prostoru regiona”, poručila je premijer Srpske.

lukac MUP

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da se danas proslavlja slava MUP-a, kao i svih prethodnih godina od kada postoji ovo Ministarstvo.

“Okupili smo se da održimo pomen i porastos našim poginulim junacima koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske, što znači da ćemo ih se vječno sjećati i svi oni koji dođu za nama da će ih isto tako pamtiti da su oni stvorili ovo što mi danas imamo”, poručio je Lukač.

LUkac MUP1

On je ovom prilikom svim pripadnicima MUP-a čestitao krsnu slavu – Svetog arhangela Mihaila.

Obilježavanje Svetog arhangela Mihaila – krsne slave MUP-a, danas u Banjaluci počelo je predajom raporta predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i služenjem parastosa nastradalim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Ovom prilikom vijence su na centralno spomen-obilježje položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, te delegacija Vlade Srpske, koju je predvodila premijer Željka Cvijanović.

Povodom slave MUP-a na centralno spomen-obilježje nastradalim pripadnicima MUP-a vijence su položili ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i direktor Policije Darko Ćulum.

Vijence su položile i delegacije Boračke organizacije Republike Srpske, Saveza logoraša Republike Srpske, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, te gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Svečanosti su prisustvovali i potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, ministri u Vladi, te predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović.

(ATV)

Tagovi: