Po čemu političari pamte dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma

Kad su čuli radosnu vest, tvrde sagovornici “EuroBlica”, nije im padalo ni na kraj pameti da će u državi, ustanovljenoj tog dana u Dejtonu, obavljati najviše političke funcije.

Anton Kasipović, danas ministar pravde RS, vest o potpisivanju Dejtonskog mira dočekao je u redakciji “Glasa Srpske”, gde je godinama bio novinar i urednik. Dok je sa kolegama “pakovao” prvo mirnodopsko izdanje novina nakon tri i po godine rata, u Gospodskoj se uveliko slavilo, a razdragani Banjalučani su upadali u redakciju da sa novinarima podele radost.

„Zadesio nas je mir i u tom času ogromnog rasterećenja i radosti niko nije razmišljao šta on donosi. Važno je bilo samo da ljudi, koji su godinama živeli u rovovima, dolaze kući, svojoj deci“ priča Kasipović.

Kaže da tada nije razmišljao šta će raditi u miru, niti je pretpostavljao da će postati potpredsednik Vlade RS.

„Po starom novinarskom običaju, kad smo završili novine, nismo više mislili ni o čemu. Otišli smo u kafanu da proslavimo mir“, kaže on.

Ni Živku Radišiću, iako je u to doba bio već iskusan političar i predsednik Socijalističke partije, tog dana nije padalo ni na kraj pameti da će samo tri godine kasnije postati predsednik Predsedništva u Dejtonu ustanovljene države.

Ma kakva politika, kakve ambicije! Prvi su mi na pamet pali borci na frontovima, među kojima su bila i oba moja sina“, kaže Radišić.

Vest o potpisivanju mira zatekla ga je u Komandi odbrane grada Banjaluka, gde je bio njegov ratni raspored.

„Bilo je to veliko olakšanje. U to vreme svi su se bili urotili protiv srpskog naroda, a front se približio nadomak Banjaluke. Kad god bi otišao u svoj rodni kraj, na partizansku Kozaru, moji Kozarčani, iako nisu kukavice, pitali su šta će biti, Živko, da li da bežimo” priča Radišić.

Mir je potpisan na Aranđelovdan, koji je krsna slava Radišića, ali tog dana oni nisu slavili i to ne iz ideoloških razloga, nego zato što ni njemu ni supruzi nije bilo do toga. Da su znali da će biti potpisan mir, sigurno bi, veli, uprkos ratnoj oskudici, spremili svečanu trpezu.

I danas, kao penzioner, često se priseti Slobodana Miloševića, koji je, tvrdi, u Dejtonu spasao srpski narod i RS.

I Mladen Ivanić, aktuelni član Predsedsedništva BiH, iako dve decenije mlađi od Radišića, u vreme potpisivanja Dejtona je već imao znatno političko iskustvo. U predratnoj Socijalističkoj Republici BiH on je krajem osamdesetih bio najmlađi član Predsedništva.

„Kada je potpisan Dejton nisam bio u politici, predavao sam na fakultetu. Sećam se, šetao sam Banjalukom i negde predveče kod Banskog dvora naiđe jedan moj poznanik i reče mi da je potpisan mir“, kaže Ivanić.

U tom trenutku imao je, kaže, pomešana osećanja - od zadovoljstva što se konačno približava mir, do blage sumnje, jer nije bio siguran da će ono što je dogovoreno biti provedeno u praksi.

Bilo je tu i malo razočaranja, jer RS nije postala nezavisna, iako sam bio realan. Već na početku rata sam rekao da će BiH teško nestati. Mislio sam, takođe, da ćemo u BiH imati tri jedinice, a imamo dve“, kaže Ivanić.

Bjelica očekivao izlaz Srpske na more

„Bio sam razočaran, očekivao sam da će Republika Srpska po Dejtonu imati izlaz na more“, kaže Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac i potpredsednik SDS.

Za razliku od drugih naših sagovornika, on je pre 22 godine bio političar, i to vrlo uticajan, a sve ove godine ostao je veran svojoj stranci SDS.

Mladi i energični Cicko Bjelica 1995. je bio visoki funkcioner SDS, blizak ratnom rukovodstvu RS. Svakodnevno je bio “na vezi” sa srpskom delegacijom u Dejtonu, ali je vest o potpisivnju mira ipak čuo na televiziji, dok se, u svojoj kući u Sokocu, spremao u goste Radovanu Karadžiću, na krsnu slavu Aranđelovdan.

„Kod Radovana su bili Brana Crnčević, Momo Kapor i još nekoliko gostiju iz Beograda i svi smo isčekivali telefonski poziv Momčila Krajišnika“, priča Bjelica.

Kada je Krajišnik pozvao saznali su da “Srbi u Dejtonu nisu prošli baš najbolje”, pogotovo u Sarajevu i kod Brčkog.

Radojičić bio na frontu

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić potpisivanje mira dočekao je na ratištu, kao pripadnik Vojske RS.

„Na dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma bio sam u svojoj jedinici, kao, uostalom, i četiri prethodne godine. Bio sam radostan što se ratno ludilo konačno zaustavilo. Naravno, tada mi nije bilo ni na kraj pameti da ću se 22 godine posle nalaziti na ovoj poziciji. Bilo je to, naprosto, vreme koje nije ostavljalo prostora ni za kakve dugoročne planove“, kaže Radojičić.

Crnadak objavio radosnu vest

Igor Crnadak, aktuelni ministar inostranih poslova BiH, pre 22 godine je Banjalučanima prvi objavio radosnu vest. U to vreme je bio urednik i voditelj BiG radija, tada najslušanije radio stanice u Banjaluci. Mnogi Banjalučani još pamte da je oko 17 časova slušaocima saopštio da je mir potpisan i da se čeka obraćanje predsednika SAD Bila Klintona.

Milkica Milojević, "Euro Blic"

Tagovi: