Laktaši će se grijati na termalnu vodu, a struju će proizvoditi od smeća

Termalna voda u opštini Laktaši uskoro će biti iskorištena za grijanje, a velike deponije smeća i otpada biće upotrjebljenje za proizvodnju električne energije.

Načelnik opštine Laktaši, Ranko Karapetrović, potpisao u Lincu sa “Njemačkom inicijativom za pronalaženje dobavljača u zemljama Centralne i Istočne Evrope”(CEE Inicijativa) memorandum o saradnji za investiranja u projekte korištenja geotermalne vode za grijanje, piše "EuroBlic".

Potpisani memorandum podrazumijeva i razvoj turizma, te proizvodnju električne energije sagorjevanjem otpada, a podržali su ga i predstavnici Privredne komore Gornje Austrije, te Eksportnog tima Austrije.

„Ovim smo dogovorili poslovnu saradnju čiji je krajnji cilj viši stepen korištenja naših prirodnih i drugih resursa u proizvodnji energije. Prvi korak je izgradnja sistema grijanja pomoću termalne vode koje imamo u izobilju. Takođe, želimo spaljivanjem otpada, koji za sada predstavlja veliki problem i trošak za našu opštinu, proizvoditi električnu energiju“ rekao je Karapetrović.

Opština Laktaši je spremna, naglašava Karapetrović, što prije obezbijediti neophodnu dokumentaciju, građevinske i druge dozvole iz opštinske i republičke nadležnosti.

U aprilu ove godine, „CEE Inicijativa“ je otvorila kancelariju u Laktašima u cilju efikasnog delovanja, afirmisanja i unaprjeđenja saradnje između poslovnih zajednica u BiH i Austrije.

„Veoma je važan potpisani memorandum o razumjevanju sa jednom od najperspektivnijih opština u BiH, Laktašima. Naš zadatak je priprema poslovnog plana, obezbjeđenje partnera za tehnologiju i uređenje konstrukcije finasiranja“ istakao je Aleksandar Čenić, predsednik Evropske inicijative za Južnu i Jugoistočnu Evropu u BiH.

Saradnja sa Ambasadom Austrije

Važno mjesto u društvenom i ekonomskom razvoju opštine Laktaši zauzima i saradnja sa Ambasadom Austrije u BiH, kaže Karapetrović, precizirajući da su preduzetnici i institucije iz Austrije među vodećim poslovnim saradnicima koji u Laktaše ulažu višemilionski kapital, a sada pripremaju i nove projekte. Planom kapitalnih investicija, predviđena je izgradnja tri vodovodna sistema u različitim dijelovima opštine, kao i proširenje kapaciteta izvorišta u Maglajanima. To su Drugovići, Maglajani i Kriškovci.

Tagovi: