Perić: "Tegeltija radi po nalogu Dodika"

Sudija Suda BiH Branko Perić obratio se sudijama i tužiocima u državnim pravosudnim institucijama navodeći kako je ideja o istragama o ratnoj prošlosti zapravo ideja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

 

On je naveo da su sve institucije RS stale u odbranu predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milana Tegeltije, zbog čega imamo paradoksalnu situaciju da prvi put politika brani VSTS.

Perić je istakao da je posebno paradoksalno što institucije RS brane VSTS od upozorenja koja stižu iz međunarodne zajednice, a do juče su ga optuživale da je pod kontrolom te iste međunarodne zajednice.

"To pokazuje da je ideja o istragama o ratnoj prošlosti sudija u našem Sudu Dodikova ideja, koji je to nedvosmisleno iznio u intervjuu Sputnjiku prije dva dana u Beogradu. Predsjednik VSTS-a je očigledno u dogovoru s Dodikom prihvatio da ovu ideju realizuje kroz zaključke koje je sam osmislio stvarajući u instituciji većinu na principu trgovine uticajem", naveo je Perić.

Kao primjer navodi da je Monika Mijić koja je u ime Savjeta ministara BiH imenovana za članicu VSTS-a na sjednici prvog dana održala sjajno "predavanje" o suprotnosti zaključaka svim međunarodnim pravnim aktima koji se odnose na nezavisnost pravosuđa, da bi sutradan glasala za zaključke.

"Ovo je dokaz da je VSTS pod snažnim utjecajem politike i da funkcioniše na principima ad hock koalicija, ucjena, ličnih interesa i zloupotrebe moći. Udruženje sudija i tužilaca bi trebalo da stavi na dnevni red pitanje integriteta VSTS-a i njegove odgovornosti za izgradnju i jačanje nezavisnog pravosuđa. U tom kontekstu treba se založiti za snažnije učešće profesionalne zajednice u donošenju važnih odluka VSTS-a i kreiranju strateških politika u pravosuđu", poručio je Perić.

(Klix)

Tagovi: