Srpskim streljašima srebro u finalu Svjetskog kupa (FOTO)

Već prvog dana finalnog turnira Svetskog kupa u Nju Delhiju, srpski strelci su se okitili medaljom.

Par Andrea Arsović - Milutin Stefanović osvojio je srebrno odličje u takmičenju mikseva vazdušnom puškom, koje je prvi put bilo sastavni i zvanični deo programa finala SK.

Arsovićeva i Stefanović, evropski prvaci u miksu, su se na pobedičkom postolju našli između strelaca najmnogoljudnije zemlje sveta. Prvo mesto osvojio je par Kina 1, a treće Kina 2.

Na finalnom turniru učestvovalo je osam timova, po četiri najbolja sa svetskih kupova u Nju Delhiju i Gabali. Na ova dva turnira održana test takmičenja mikseva, koji su u međuvremenu postali olimpijska disciplina. Stefanović i Arsovićeva su se za Nju Delhi kvalifikovali osvajanjem bronze u Gabali.

Sistem takmičenja bio je drugačiji nego na dosadašnjim zvaničnim i nezvaničnim nadmetanjima mešovitih parova. Do sada svaki strelac je u kvalifikacijama gađao po 25 dijabola. Po osam najboljih parova ulazilo je u polufinale, u kome su miksevi bili podeljeni u dve grupe. Pobednici grupa su se na kraju u direktnim duelima borili za zlato, a drugoplasirani za bronzu.

Finale je donelo veliku borbu za zlato. Kina 1 je najbolje počela, ali sredinom finala na prvo mesto su izbili Arsovićeva i Stefanović. Kinezi su se kasnije vratili na čelnu poziciju, ali sa vrlo malom prednošću nad srpskom ekipom. Na kraju, tandem strelaca iz Kine je zlato obezbedio tek na kraju, oboje su bili precizniji od naših reprezentativaca u poslednje tri serije.Za šampionski tim gađali su mladi 20-godišnji strelci Mingjang Vu i Buhan Song, koji su se nedavno pojavili na svetskoj sceni, ali kao i mnogi kineski takmičari vrlo brzo počeli su da nižu velike uspehe.

"Tokom celog finala dobro smo se držali, vodili ravnopravnu borbu sa odličnim Kinezima, na kraju nam je izmaklo zlato, ali i srebro je veliki uspeh. Odbranili smo čast Evrope", kazao je trener reprezentacije i Andree Arsović Dragan Donević i nastavio:

"Pripreme su urodile plodom, jer ozbiljno smo trenirali za Svetski kup. Andrea i ja smo odlazili na pripreme u Kragujevac, Milutin je gostovao kod nas u Partizanu".

U sredu, drugog dana finala Svetskog kupa Srbiju će predstavljati jedan strelac, ponovo Milutin Stefanović koga očekuje ojedinačno takmičenje vazdušnom puškom.

Miks vazdušna puška, finale: 1. Kina 1 (Mingjang Vu/Buhan Song) 499,8, 2. Srbija (Andrea Arsović/Milutin Stefanović) 496,8, 3. Kina 2 (Mengjao Ši/Genčeng Sui) 430,3, 4. indija 387,4, 5. Iran 345,9. Kvalifikacije: 1. Kina 2 837,3, 2. Kina 1 835,4, 3. Srbija 829,8... Za finale 827,7 krugova...

PIŠE: Marko Pavlović, SK

Tagovi: