Veliki praznik: Sutra je sveta Petka

Pravoslavni vjernici sutra proslavljaju jedan od najvećih praznika, svetu Pareskevu u srpskom narodu poznatu kao sveta Petka.

Sveta Petka živjela je krajem desetog i početkom 11. vijeka prije podjele hrišćanstva. Rođena je u Epivatu, kod grada Katalija u Maloj Aziji.

Njene mošti počivaju u Jašiju, u Rumuniji, gdje dolaze i pripadnici drugih religija koji vjeruju u njenu iscjeljiteljsku moć.

Veliki broj vjernika dan započinje odlaskom u crkvu Ružica na Kalemegdanu i u Železniku gdje se nalaze čudotvorni izvori ljekovite vode. Za ovu vodu se smatra da liječi i najteže bolesti, a legenda kaže da je izvor u Železniku nastao iz zahvalnosti oca kome je ćerka izliječena.

Prema starom narodnom vjerovanju žene na ovaj praznik ne valja da rade teške fizičke poslove, kao ni da peru veš, šiju, mijese hljeb, a naši stari kažu da nije dobro ni da se na ovaj dan kupate ili da perete kosu.

Sveta Petka je jedna od najvećih srpskih slava, a domaćini u svojoj kući toga dana dočekuju goste. Pripremaju se ukusne i posne đakonije, kako bi trpeza bila bogatija raznovrsnom hranom.

Tagovi: