Stiže opasno vrijeme: Kiša pali narandžasti meteoalarm širom BiH!

Hidrometorološli zavod RS izdao je za sutra narandžasti meteoalarm za banjalučku, sarajevsku i tuzlansku regiju zbog obilnih padavina.

Tako se za banjalučku regiju očekuje padavine i više od 50 litara po metru kvadartnom, dok se u sarajevskoj i tuzlanskoj regiji očekuje između 20 i 40 litara, lokalno i do 60 litara.

Inače, narandžasti meteoalarm znači da je vrijeme opasno.

"Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svjestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savjete koje daju nadležne državne službe", stoji u obrazloženju narandžastog meteoalarma na sajtu Hidrometorološli zavod RS.

Meteorolozi za sutra najavljuju kišu praćenu sa grmljavinom. Negdje se očekuju u obilnije padavine. Popodne  će padavine na zapadu slabiti, umjerene na istoku, a na jugu povremene i pljuskovite.

Zbog pada temperature po visini u planinama se očekuje  susnježica i snijeg. Postojaće uslovi za formiranje manjeg sniježnog pokrivača.

Duvaće umjeren i pojačan, u Dinaridima i vrlo jak, sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

Biće svježe, a temperatura će imati mali dnevni hod. Jutarnja temperatura vazduha od 5°C do 10°C, na planinama 1°C. Najviša dnevna temperatura vazduha od 7°C do 12°C, u višim predjelima oko 2°C, na jugu do 15°C.

U utorak, 24. oktobra, ujutro i prijepodne biće oblačno sa slabijom kišom, čećšom u centralnim i istočnim krajevima, a u planinama slab snijeg. Tokom dana na sjeveru i jugu razvedravanje, a u centralnom pojasu oblačno, maglovito sa niskom oblačnošću i dalje povremeno sa slabom kišom i slabim snijegom u planinama.

Jutarnja temperatura vazduha biće od tri do 10, na planinama oko nula stepeni Celzijusovih. Najviša dnevna temperatura vazduha biće od osam do 13, u višim predjelima od tri, na jugu do 16 stepeni Celzijusovih.

U srijedu, 25. oktobra, jutro će biti promjenjljivo, a u centralnim i istočnik krajevima pretežno oblačno uz ponegdje slabu kišu, a u planinama slab snijeg i hladno. Tokom dana djelomično kidanje oblačnosti, na sjeveru i jugu, ponegdje i razvedravanje. Oblačnije vrijeme zadržava se na istoku gdje još ponegdje može biti slabih padavina.

Jutarnja temperatura vazduha biće od tri do osam, na planinama oko nula stepeni Celzijusovih. Najviša dnevna temperatura vazduha biće od osam do 13, u višim predjelima od tri, na sjeveru i jugu do 16 stepeni Celzijusovih.

U četvrtak, 26. oktobra, ujutro će biti promjenljivo oblačno i hladno, po kotlinama tmurno i maglovito. Tokom dana sunčani intervali uz promjenljivu oblačnost i malo toplije. Jutarnja temperatura vazduha biće od tri do devet, na planinama oko jedan stepen Celzijusov. Najviša dnevna temperatura vazduha od 12 do 19, u višim predjelima od 10, na sjeveru i jugu do 22 stepena Celzijusovih.

Temperatura vazduha dana u 14.00 časova: Čemerno 12 stepeni Celzijusovih, Kalinovik 14, Gacko, Nevesinje, Mrkonjić Grad, Prijedor, Han Pijesak, Krupa na Uni, Novi Grad i Bugojno 15, Sokolac 16, Višegrad, Šipovo i Livno 17, Rudo, Bileća, Foča, Banjaluka, Srebrenica i Sarajevo 18, Zvornik i Doboj 19, Trebinje, Mostar i Tuzla 20, Ribnik i Bijeljina 21, a Neum 22 stepena Celzijusova. 

Tagovi: