Mladog fotografa iz Paname oduševila Banjaluka

Banjaluka je ovog ljeta srdačno ugostila jednog stanovnika daleke Paname. Njegovo ime je Maicky Miguel Cisneros Miranda, mladi fotograf koji je odlučio da u svom obilasku Evrope posjeti i naš grad. Nije mu dugo trebalo da zavoli Banjaluku i kako kaže vratiće se opet!

“Volim da upoznajem ljude i da se susrećem sa drugim kulturama. Obožavam istoriju i Evropa je savršena kombijacija mojih interesovanja pa je sasvim logično bila moja prva destinacija u obilasku svijeta”, priča nam naš sagovornik.

Pošto se bavi fotografijom, kako kaže, ovo putovanje predstavljalo je pravo zadovoljstvo i inspiraciju. Njegov obilazak Evrope trajao je nešto više od 35 dana, a oduševljenje seže u rasponu od famoznih građevina pa do odličnog piva od litru!

 

“Obišao sam Španiju, Francusku, Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Češku, Slovačku, Poljsku… i naravno vašu Banjaluku. Iz svih zemalja nosim predivne uspomene”, kaže Miguel.

Ako se pitate zašto je baš naš grad zapao za oko ovom svjetskom putniku, riješićemo vam dilemu:

“Prije par godina sam obećao svojoj prijateljici iz Banjaluke da ću doći u posjetu i tako sam ustvari i obišao ovaj dio Balkana.”

 

Najviše ga je oduševila priroda i “prekrasan Vrbas”.

“Prijatelji su me odveli na izlet, obišli smo Balkanu, Zelenkovac, Kameni most, Krupu na Vrbasu… bio je to dan za pamćenje. Odlično smo se proveli. Učili su me njihov jezik. Ja sam njima pričao na svom jeziku. Rekli su da me dobro razumiju zbog svih serija koje su se emitovane 90-ih godina na vašim programima”, kroz smijeh govori Miguel i dodaje:

“Dobio sam i nadimak Mićko! Jeo sam sve specijalitete vaše kuhinje, ponajviše sam zavolio pite. Jedan dan sam u kući prijatelja, kod kog sam boravio, pravio tradicionalno jelo sa mojih prostora. Tako su probali ‘Pollo con chimichurri’, ‘arroz con coco’ i guineo en tentacion’.”

Saborni hram Hrista Spasitelja ga je oduševio svojoj ljepotom, pominje i Tvrđavu Katel i Vrbas ali ističe da su najdivniji momenti njegovog boravka u našem gradu zasigurno druženje sa prijateljima:

“Ljudi u Banjaluci su veoma dragi i ljubazni, vole lijepo da se zabavljaju i uživaju u svakom danu tako da smo se dobro složili.”

 

Dokaz da je zaista uživao u našem gostoprimstvu je činjenica da počinje učiti srpski jezik!

“Zvuči mi jako interesantno, a inače gajim ljubav prema jezicima tako da mi neće teško pasti. A obećao sam da ću do idućeg dolaska sa svojim prijateljima pričati na srpskom. Oni su obećali naučiti moj jezik, pa vidjećemo ko će biti uspješniji”, govori nam “Mićko” i obećava:

“Kada dođem idući put ostaću duži vremenski period kako bih mogao sve planove sa prijateljima da ispunim. Možete me očekivati za otprilike godinu dana.”

Svoje pozitivne utiske ponio je nazad u Panamu i predstavio naš grad u posebnom svjetlu svojim prijateljima!

(banjaluka.news)

Tagovi: