Kasni izgradnja Centra za prevenciju

Ni 9 mjeseci nakon donatorske večeri, na kojoj su građani RS prikupili 1,3 miliona KM za Centar, još se ne nazire ni kada bi mogli biti postavljeni temelji.

Još jedna humanitarna kampanja pod pokroviteljstvom predsjednika RS Milorada Dodika zapela je u realizaciji.

Na tradicionalnoj donatorskoj večeri „S ljubavlju hrabrim srcima“, 27. decembra prošle godine prikupljeno je 1,3 miliona KM potrebnih za izgradnju Centra za prevenciju razvojnih teškoća “Za majku i dete”, i to mahom iz budžeta i od humanitarnih poziva građana.

Tada je saopšteno da je grad Banjaluka obezbjedio na Kočićevom vjencu zemljište za Centar i izgledalo je da će djeca s teškoćama u razvoju i njihovi roditelji ubrzo dobiti “ustanovu kakva ne postoji nigde u regionu”.

- Biće to ustanova od republičkog i regionalnog značaja, koja će raditi na prevenciji, dijagnostici i rehabilitaciji – kazala je autorka projekta Olivera Ratković, predsednica Udruženja “Tvoja riječ”, koje okuplja djecu sa autizmom i drugim vrstama poteškoća. Ispostavilo se, međutim, da je ovu plemenitu namjeru mnogo teže ostvariti nego osmisliti, pa su se počele nizati komplikacije.

Prvo se ispostavilo da od placa na Kočićevom vjencu nema ništa, pa su se pojavile različite verzije o lokaciji Centra.

Na kraju je Skupština Grada Banjaluka u junu odlučila da za gradnju Centra dodeli 842 kvadrata u Obilićevu, iza škole “Petar Petrović Njegoš”.

Međutim, u skupštinskoj odluci je navedeno da se plac dodjeljuje za “vrtić za decu s posebnim potrebama”.

Kako se ne bi ogrešio o Zakon o stvarnim pravima gradonačelnik Igor Radojičić je skupštini predložio da vlasništvo nad pomenutim placem prenese na RS, jer bi ga inače grad morao prodati po tržišnoj ceni na osnovu javnog konkursa.

Na potezu je sada Vlada RS, ali ni za 3 mjeseca ovaj predmet nije stigao na dnevni red.

I kada se to završi, slijedi uknjižba vlasništva, pa građevinska dozvola, tender za izvođača radova, možda i žalbe na tender, što će, priznaje Olivera Ratković, potrajati.

- Ne znam kad bi mogla početi gradnja, ali zakon se mora poštovati. Novac je na našem računu i neće biti upotrebljen za druge namjene – kaže Ratkovićeva.

S druge strane sporno je i kako budući centar, koji ima i zdravstvenu i socijalnu i edukativnu komponentu, uopšte uklopiti u postojeće zakone.

Pazarili kuću za 265.000 KM

Olivera Ratković kaže da je dio novca, prikupljenog na donatorskoj večeri, ipak potrošen.

S ciljem da što prije započne za socijalnom komponentom projekta, Udruženje “Tvoja riječ” je za 265.000 KM “od jedne privatne firme” kupilo stambeno poslovni objekat u Obilićevu, u blizini budućeg Centra.

- Tu bismo mogli početi sa radom već na proljeće. Ne možemo da čekamo završetak izgradnje Centra jer je vrijeme naš najveći neprijatelj – kaže Ratkovićeva.

(Blic)

Tagovi: