Ministrima prolaz i sa lošim radom

Izvještaj o radu Savjeta ministara za 2016. godinu, koji je pao u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, u četvrtak će u Domu naroda najvjerovatnije dobiti podršku, iako je većina delegata saglasna da nije radio kako treba.

Protiv izvještaja glasaće dva delegata iz SNSD-a i po jedan iz DNS-a, SBB-a i DF-a. Podrška će stići od dva delegata SDS-a, po trojice iz SDA i HDZ-a BiH i jednog iz HDZ-a 1990. Delegat HSS-a Mario Karamatić još ne zna da li će podržati izvještaj.

Dragutin Rodić iz DNS-a kaže da Savjet ministara ne može dobiti prolaznu ocjenu i da će glasati protiv izvještaja.

"Zakonska rješenja koja smo dobijali od Savjeta ministara su bila skromna i veliki broj zakona koje su predlagali nije dobio prolaznu ocjenu. Stabilna parlamentarna većina ne postoji već godinu i to dovoljno govori o funkcionisanju i efikasnosti vlasti na nivou BiH", istakao je Rodić.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Ognjen Tadić iz SDS-a kaže da će on i njegov stranački kolega Darko Babalj dati podršku izvještaju, ali da je Savjet ministara morao i mogao raditi bolje i predlagati više zakona. I drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak iz HDZ-a BiH smatra da je Savjet ministara trebalo da uradi više, ali će ta stranka podržati izvještaj, jer je nemoguće pronaći drugo rješenje godinu prije izbora.

Fahrudin Radončić iz SBB-a kaže da vladajuća koalicija na nivou BiH radi u tehničkom mandatu. Karamatić je istakao da Savjet ministara nije ispunio očekivanja, navodeći da je dio ministara svoj dio posla obavio vrlo korektno, ali da bi bilo mnogo bolje da neki ministri nisu na tim pozicijama.

(Glas Srpske)

Tagovi: