Opštine od Vlade RS traže više novca od PDV-a

Reprogram potraživanja kod IRB-a traže neke opštine i gradovi u Srpskoj. Prihodi su pali, pa se pojavila inicijativa i za više novca od PDV-a.

Zbog sve težeg finansijskog stanja na lokalu, Savez opština i gradova od Vlade traži više novca od PDV-a i reprogram svih zaduženja kod Investiciono-razvojne banke.

Radna grupa već priprema prijedlog u kojem će tražiti veći dio kolača od PDV-a za lokalne zajednice, koji sada iznosi 24 odsto onog što ostane kada se od prikupljenih indirektnih poreza odbije spoljni dug Republike.

Kako je on sve veći, opštine dobijaju sve manje novca i sve teže vraćaju dugove, kaže predsjednik Saveza opština i gradova. Zato je već upućena inicijativa prema IRB-u za reprogram svih zaduženja sa kamatama koje su danas puno niže.

“Mi zaista smatramo da je uzrok ovom, dobrim dijelom, ranije zaduživanje lokalnih zajednica, ali naravno i pad prihoda u budžetima lokalnih zajednica. Imamo par lokalnih zajednica kojima je pao prihod po osnovu PDV-a i nisu u mogućnosti sve da finansiraju”, kaže Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova RS.

Zbog pada prihoda, dugovi se sve teže vraćaju, a tri opštine i grad Doboj već su prešle zakonski prag zaduženosti od 18 odsto prihoda, pa ne mogu dizati nove kredite. Težinu situacije najbolje pokazuje primjer opštine Šamac, gdje je načelnik nedavno zbog prezaduženosti morao da poništi tender za nabavku automobila za potrebe Doma zdravlja. Zato je Đorđe Milićević jedan od inicijatora ideje da se od IRB-a traži reprogram.

“Opština Šamac nije mogla dati garanciju, odnosno nije mogla biti garant za kredit koji je trebao podići Dom zdravlja za nabavku opreme, upravo zbog prevelike zaduženosti. A najveći dio u strukturi zaduženosti odnosi se upravo na emisiju obveznica. Mi tu imamo dugovanja od 4.600.000 maraka do 2019. godine, što je previše za jedan budžet koji ne može dostići cifru od sedam miliona maraka”, kaže Đorđe Milićević, načelnik opštine Šamac.

Iz IRB-a odgovaraju da im se svaka opština treba pojedinačno obratiti za reprogram dugova, a u Ministarstvu finansija kažu da se u to neće miješati. Zato su otvoreni za razgovor kada je u pitanju raspodjela PDV-a.

“Ministаrstvo finаnsijа nije rаzmаtrаlo mogućnost izmjenа procenаtа u rаspodjeli indirektnih prihodа, аli smo u svаkom trenutku otvoreni zа svаku vrstu rаzgovorа. Takođe, Ministаrstvo nije nаdležno dа IRB-u Republike Srpske dаje bilo kаkve preporuke, jer je to samostalna institucija”, poručili su iz ovog resora u Vladi RS.

Ipak, u Vladi su ranije priznali da ta samostalna insitutucija ima viška novca na raspolaganju, čime su pravdali prebacivanje 24 miliona u budžet Republike. Zato u Savezu opština i gradova očekuju da im IRB da nove i povoljnije kredite za zatvaranje starih.

Zbog nemogućnosti vraćanja dugova, neke opštine poput Kneževa već su završile na sudu sa IRB-om, a načelnik očekuje da će, ako izgubi kredit od 5,6 miliona maraka, na kraju otplatiti 11 miliona maraka.

(ATV)

Tagovi: