Film ''Lica Lafore'' jači od bolesti

Film "Lica Lafore" u produkciji RTRS, a koji dokumentuje sudbinu porodice Gajić iz Banjaluke i njihovu višegodišnju nadljudsku borbu za pronalazak leka protiv Laforine bolesti od koje su obolele njihove dve ćerke biće premijerno prikazan u Beogradu, 25. maja u Jugoslovenskoj kinoteci, nakon čega slijedi međunarodni život filma.

Pošto je sa filmom "Djeca" ostvario veliki uspeh, reditelj Denis Bojić dolazi sa novim filmom koji sa pravom donosi velika očekivanja.

Trebalo je nepune dvije godine rada da dugo očekivani dokumentarni film, "Lica Lafore" ugleda svetlost dana i da jedna od najsnažnijih priča o roditeljskoj borbi za život deteta bude predstavljena javnosti. Tema filma i ovog puta bavi se djecom, a autor Denis Bojić o tome kaže:

- Kad se nađete pred ovakvom temom ne razmišljate da li je moguća njena realizacija, već samo na koji način uraditi ovako složen projekat.

Napor porodice da pokrene planetu i entuzijazam vodećih svjetskih naučnika, biće spojeni u neverovatnoj snazi ljudskog duha, koji pomera granice u svetu nauke i pokazuje da ništa nije nemoguće. Porodica Gajić je odlučila da neće stati dok Lafora ne bude izbrisana s lica zemlje.

- Podatak da je jedna porodica iz RS najvećim dijelom zaslužna za pronalazak lijeka za jednu od najtežih dječjih bolesti na svijetu, vredan je svakog poštovanja i divljenja. S obzirom na to da vodeći svjetski naučnici širom planete decenijama rade na otkrivanju lijeka za ovu bolest, a najveći pomak napravljen je upravo angažovanjem porodice Gajić, može se slobodno konstatovati da je RS zahvaljujući ovoj porodici zauzela važno mjesto u svijetu nauke i medicine, a samim tim ovo je jedna od najboljih mogućih promocija Srpske - kaže autor dokumentarca Denis Bojić. (Novosti)

Tagovi: