Na lokalu posao za 100 radnika

 Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić danas je u Banjaluci sa predstavnicima Poljoprivrednog fakulteta i Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske potpisao Memorandum o formiranju lokalnog partnerstva za zapošljavanje, čiji je cilj da bude zaposleno 100 lica sa evidencije Zavoda.
Nakon potpisivanja memoranduma, Radojičić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je EU odobrila ovaj projekat, za koji je grad zimus podržao aplikaciju. 

Radojičić je rekao da je zapošljavanje važan i jedan od nosećih elemenata ovog projekta, navodeći da se u Gradskoj upravi Banjaluka vodi rasprava o kriterijumima za podsticanje zapošljavanja i samozapšošljavanja, za šta se iz budžeta godišnje izdvaja i do milion KM. 

"Važnost ovog projekta je i pitanje poljoprivrede, jer grad Banjaluka, kao najveća lokalna zajednica, ima znatan broj ljudi koji se bave poljoprivredom i znatne poljoprivredne površine u seoskim mjesnim zajednicama", naglasio je gradonačelnik Banjaluke. 

Radojičić je dodao da do 5. maja traje javni poziv za dodjelu subvencija za poljoprivredu koji vodi Centar za razvoj poljoprivrede i sela na osnovu sredstava koja su predviđena ovogodišnjim budžetom grada Banjaluka. 

Dekan banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta Nikola Mićić rekao je da je potpisivanjem Memoranduma počela realizacija projekta "Lokalna poljoprivreda", koji sa 170.000 evra finansira EU.

"Riječ je o razvojnom projektu za urbanu poljoprivredu na organičenoj površini od 2,5 hektara za proizvodnju povrća i sitnog voća - maline i kupine, koja će biti sertifikovana i održiva", pojasnio je Mićić. 

On je rekao da su korisnici ovog projekta nezaposlena lica koja su dugo vremena na evidenciji Biroa za zapošljavanje, uključujući znatan broj socijalno isključenih lica. 

"Odabrani kandidati će dobiti integralnu podršku za održivo bavljenje poljoprivredom, koja uključuje stručnu, mentorsku i finansijsku podršku u svim fazama razvoja poljoprivredne proizvodnje od osnivanja i vođenja poljoprivredne zadruge", istakao je Mićić. 

Tagovi: