Sofija, hvala za vjeru u čovjeka!

Trogodišnja Sofija Mićević iz Banjaluke, koja boluje od akutne limfoblastne leukemije i mora hitno na liječenje u Ameriku, ujedinila je stanovnike širom RS i regiona u humanoj misiji.

Trogodišnja Sofija trenutno je u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta Srbije "Dr Vukan Ćupić" u Beogradu, a njeni roditelji kažu da je veoma loše, te da bolest sve više napreduje. Spas svog djeteta vide u Americi, gdje bi što prije trebalo da bude liječena metodom primjene T-ćelija, a samo za prvi dio liječenja im je potrebno 270.000 dolara.

Pokrenut je niz akcija, a veliku želju da ovaj mali anđeo ozdravi pokazali su političari i sindikalci, predstavnici javnih ustanova i zanatlije, sportisti, djeca i mnogi drugi.

Fond zdravstvenog osiguranja RS sa 200.000 KM učestvovaće u finansiranju operacije u Baltimoru. Sofija je ujedinila i mlade predstavnike sedam stranaka u Banjaluci.

- Planiramo da animiramo odbornike u Skupštini grada Banjaluka, načelnike odjeljenja i gradonačelnika da doniraju po 100 KM. Od poslanika u parlamentu RS tražićemo da uplate po 150 KM, a ići ćemo i do predstavnika u zajedničkim institucijama BiH - rekao je odbornik PDP-a Draško Stanivuković i dodao da će biti organizovan i humanitarni turnir u fudbalu 2. aprila u dvorani "Borik".

Akciji mladih političara prvi se odazvao načelnik Odjeljenja za privredu opštine Kotor Varoš Predrag Tešić odrekavši se plate od 1.300 KM.

- Sofijina mama Simona je iz Kotor Varoša i prirodno je da se prvi iz reda političkih funkcionera odreknem plate i ličnim primjerom pozovem da mi se pridruže svi političari na svim nivoima vlasti - rekao je Tešić.

Spremnost da pomognu pokazali su i u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS, gdje rade Sofijini roditelji.

- Svi zaposleni mogu da navedu iznos koji žele donirati, a mi ćemo taj novac skinuti sa njihovih plata i uplatićemo na račun za liječenja Sofije - rekli su iz UKC-a RS.

Iz humanitarne organizacije "Budimo ljudi", koja je prikupila oko 7.000 KM, kažu da će od aprila biti aktivan i humanitarni broj za pomoć Sofiji. Doprinos akciji će dati i frizerski salon iz Banjaluke "Fan Milan", čijih će sedam frizera u subotu i ponedjeljak raditi cijeli dan, a sve što zarade doniraće za liječenje svoje male sugrađanke.

U svim većim gradovima u RS od petka su u poštanskim šalter salama postavljene kutije za prikupljanje priloga.

Ova priča o humanosti stigla je i do Amerike, gdje će se ultimat MMA borac porijeklom iz Banjaluke Goran Lolić 2. aprila boriti sa Endrujem Kalnadrelijem, a prihod od ulaznica biće preusmjeren za liječenje Sofije. Iz Kabineta predsjednika RS je uplaćeno 20.000 dolara, a iz Saveza sindikata 1.000 maraka.

Da imaju veliko srce pokazali su i najmlađi stanovnici RS, pa je tako djevojčica Minja u petak postavila štand ispred hrama Sv. arhangela Gavrila u Čelincu, gdje je prodavala svoje slike kako bi pomogla da Sofija ozdravi.

Internet

Humanitarna akcija za Sofiju Mićević pokrenuta je i putem interneta, na stranici "GoFundMe.com", i do sada je prikupljeno 23.500 dolara, što je više od 42.000 KM. Na ovaj način novac je uplatilo 340 ljudi.

ŽIRO-RAČUNI

Svi koji žele pomoći maloj Sofiji mogu to učiniti

putem uplata na sljedeće žiro-račune:

Mićević Sofija

Nova banka AD Banjaluka

5551000032354997 (KM račun)

Mićević Sofija

Nova banka AD Banjaluka

SWIFT: NOBIBA22 (devizni račun)

5550000032355338

Humanitarna organizacija "Budimo ljudi"

Podračun za Sofiju Mićević

UniCredit Zagrebačka banka

3383502257474786 (KM račun)

(Glas)

Tagovi: