APLAUZ ZA KUSTURICU I SLOBODU MIĆALOVIĆ: Srpska premijera filma ''Na mliječnom putu''

U prepunoj bioskopskoj dvorani Mećavnika večeras je premijerno prikazan novi film Emira Kusturice "Na mliječnom putu".

Bila je ovo srpska premijera najnovijeg ostvarenja slavnog režisera, a koliko je interesovanje danas na Mećavniku vladalo za ovaj film govori i podatak da će tokom večeri za one koji popodne nisu uspjeli da uđu u bioskopsku salu biti organizovana još jedna projekcija.

Emir Kusturica i glumica Sloboda Mićalović nagrađeni su nakon projekcije dugotrajnim aplauzom i ovacijama publike, prenosi portal "Iskra".

Kusturica je nakon projekcije rekao da se iskustvo sa ovim filmom ne može mjeriti ni sa jednim drugim jer je rađen po iskustvima iz prošlosti, ističući da je pravljen jezikom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, što je univerzalni jezik koji se sada rijetko koristi.

"Mi živimo u vremenu kada je kinematografija otvorila mnoge načine da se film gleda, ali sve manje ovako. Možete da pretpostavite šta znači četiri godine čekati sunce u zemlji u kojoj ga nema često. Jedne čitave godine u Trebinju ga nije ni bilo. Bitno mi je da je jezik prilagođen likovima i da smo pokazali tu ljepotu Hercegovine", naveo je Kusturica, obraćajući se publici.

Sloboda Mićalović rekla je da je večeras prvi put gledala ovu verziju filma, te da je svaki put obuzmu neke nove emocije.

"San svakog glumca koji želi da pomeri svoje granice je da radi sa rediteljem poput profesora Kusturice. On nas, za razliku od mnogih drugih, ne stavlja u kalupe i ne drži se scenarija striktno, već dopušta da se scena spontano razvije. Izazov je bio i fizički savladati sve zadatke", istakla je Mićalovićeva i dodala da je fascinirana hrabrošću reditelja da joj dopusti da pokaže što nikada prije nije.

Prije projekcije filma dodijeljena je posebna nagrada "Kustendorfa" scenaristi Gordanu Mihiću za buduća ostvarenja. Prikazani su i inserti iz Mihićevih filmova.

Na Mećavniku je u toku 10. međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" koji će trajati do četvrtka, 19. januara.

Tagovi: