Neustrašive dame krotile hladnoću i vukove

 Rame uz rame sa muškim kolegama, u lov na vukove i divlje svinje, već četvrtu godinu krenule su i dame koje se okupljaju na manifestaciji "Damski lov" u Kotor Varošu.

Tako je bilo i proteklog vikenda, kada je više od stotinu lovaca iz Mađarske, Srbije, Slovenije, Hrvatske, te sa domaćeg terena - iz Prnjavora, Prijedora i Drvara okušalo lovačku sreću na jedinstvenoj dvodnevnoj manifestaciji koja se održava na području revira Trnovac, Kruševa brda i Petrova Polja.

Iako je lov posebno namijenjen damama, ovoga puta učestvovalo ih je svega pet, jer se za razliku od prethodnih godina zbog raznih obaveza, ali i najavljenih loših vremenskih uslova, mnoge nisu odazvale.

Ljubinka Brković (21), iz Prnjavora, bila je najmlađa učesnica lova, a na divljač ide, kako kaže, od svoje sedme godine.

- U lov sam krenula uz oca, a čim sam napunila 18 godina dobila sam dozvolu za rukovanje oružjem. Već treći put učestvujem u "Damskom lovu" i to dovoljno govori koliko sam zadovoljna - ispričala je Ljubinka dodajući da je do sada imala i lovačke sreće, pa već ima trofej srndaća i nekoliko lisica.

Iz vojvođanske ravnice u kotorvaroške šume radi lova došla je i Julijana Šiloš-Nađ, koja je istakla da je zadovoljna cjelokupnom organizacijom i lovom.

Jedan od domaćina manifestacije je lovačko udruženje "Borčići" iz Šipraga, čiji je član Irfan Zuhrić-Ćićo kazao da su gosti i te kako zadovoljni lovom na ovom području.

Lov posvećen damama je prilično zaživio u Evropi i okruženju, a damski klubovi tokom čitave godine imaju svoj kalendar aktivnosti, pa se tome nadaju i organizatori "Damskog lova".

- Ove godine odziv dama je malo slabiji, ali smo i više nego zadovoljni - rekao je Nedeljko Glamočak predsjednik Lovačkog udruženja "Uzlomac" iz Kotor Varoša, koje je uz "Borčiće" i "Jelovku" iz Maslovara organizator lova.

Iako ističu da im je na prvom mjestu druženje, lovci su se pohvalili i solidnim ulovom. U subotu, prvog dana lova, "pala" su tri vuka koje su odstrijelili Miljan Maksimović iz Kotor Varoša i Zoran Milovanović iz Teslića, dok je drugi da­n, nedjelja, prošao bez ulova.

Mamac za turiste

Organizatori su najavili da će u saradnji sa Ministarstvom trgovine i turizma RS, koje podržava ovu manifestaciju, "Damski lov"’ biti uvršten u kalendar turističkih događaja u RS. Lovački savez RS će ubuduće biti nosilac manifestacije, dok bi stotinjak dama lovaca u RS uskoro mogle biti organizovane u klub po uzoru na slične u regionu. (GLAS)

Tagovi: