FINANSIJSKA ŠTETA ZBOG STIKER NALJEPNICA: MUP RS ostao bez milion KM

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pretrpjelo je finansijsku štetu od oko milion maraka u ovoj godini zbog stikera za registraciju vozila koji se ne izdaju od početka 2016. U pitanju su naljepnice koje se lijepe na vjetrobransko staklo automobila, a koje služe da, na primjer, policajac bez prisustva vozača provjeri da li je vozilo registrovano.

Stikeri su se izdavali do sredine januara ove godine po cijeni od pet maraka, ali je zbog problema sa javnom nabavkom Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) obustavila postupak. Nakon toga onima koji su registrovali vozila dodjeljivane su pismene potvrde umjesto stikera, ali se nisu naplaćivale. Od pet maraka, koliko su vozači prilikom registracije plaćali za stiker, po pravilniku 70 odsto pripada nadležnom organu kod kojeg se vrši registracija, tačnije 3,5 KM. Sredstva je trebalo da budu refundirana od strane Ministarstva finansija i trezora BiH na račun prihoda budžeta Republike Srpske, ali kako stikera nije bilo, prestali su i prilivi novca.

"Koliku finansijsku štetu MUP RS trpi zbog toga što se ne izdaju stikeri, dovoljno pokazuje podatak da je od 18. januara 2016. godine, od kada su se počele izdavati besplatne potvrde koje zamjenjuju stikere, zaključno sa 31. oktobrom ove godine, izdato 303.455 besplatnih potvrda, što iznosi 1.060.092 KM, odnosno navedeni iznos je trebalo da se uplati na budžet Republike Srpske", kažu u MUP-u RS. Dodaju kako je u njihovoj nadležnosti oko 350.000 vozila koja se registruju te da su na osnovu toga iz budžeta BiH očekivali uplatu od 1.225.000 KM.

Inače o cijelom problemu je upoznata i Vlada RS, koja je o ovome raspravljala na sjednici održanoj u junu ove godine kada je bilo jasno da ih po ovom pitanju očekuje smanjenje prihoda. Od Savjeta ministara BiH je zatraženo da izvrši obaveze prema MUP-u RS, ali se to nije desilo. Iz Ministarstva finansija i trezora BiH su nam kazali kako su MUP-u RS doznačavali novac na osnovu specifikacija i podataka koje u sistem za plaćanje unosi IDDEEA. Na osnovu toga, prema njihovim podacima, za decembar 2015. i deset mjeseci ove godine MUP-u RS isplaćeno je tek 184.516 KM. Inače, prema obećanjima iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH, izdavanje stikera trebalo bi biti nastavljeno za nekoliko dana s obzirom na to da je problem u vezi sa snabdijevanjem naljepnicama riješen.

One bi ponovo trebalo da se izdaju vozačima od 5. decembra. U martu ove godine formirana je i radna grupa za procjenu mogućnosti ukidanja stikera koja je od Savjeta ministara BiH dobila rok od dva mjeseca da ispita sve mogućnosti. Taj rok istekao je još u maju, a da li je grupa zasjedala i šta je zaključila, nikada nije objelodanjeno.

(NEZAVISNE)

Tagovi: