RENATA PRANJKOVIĆ: U štalu na štiklama

Ka­da Re­na­ta Pra­njko­vić iz Vi­so­kog na pi­ta­nje či­me se ba­vi, lju­di­ma od­go­vo­ri da uz­ga­ja bi­ko­ve, prva rea­kci­ja je smi­jeh, na­kon ko­jeg usli­je­di ne­vje­ri­ca. Me­đu­tim, ova atra­kti­vna pla­vu­ša uop­šte se ne ša­li, i za­pra­vo, je­di­na je žena u BiH ko­ja se ba­vi ovim “mu­škim” po­slom u ko­jem ne­iz­mjer­no uživa. Ta­ko su je i pro­zva­li “kra­lji­com ko­ri­da”.

– Ne vo­lim da di­je­lim po­slo­ve na mu­ške i žen­ske i svo­jim pri­mje­rom prko­sim ste­re­oti­pi­ma. Po­red mog su­pru­ga Pe­re, bi­ko­vi su moj život, a naj­lje­pše od sve­ga je to što smo za­je­dno u ovom po­slu – pri­ča Re­na­ta i do­da­je ka­ko čes­to pu­tu­ju sa svo­jim bi­ko­vi­ma , ko­ji učes­tvu­ju u bor­ba­ma i osva­ja­ju broj­ne na­gra­de.

U Vi­so­ko je do­šla iz ro­dnog Zre­nja­ni­na, pri­je ne­što vi­še od de­set go­di­na, ka­da se za­lju­bi­la u svog sa­daš­njeg su­pru­ga. Za krat­ko vri­je­me, po­ka­za­la se kao odli­čan struč­njak za bi­ko­ve i pos­ta­la sim­bol ovih do­ga­đa­ja ko­ji go­diš­nje oku­plja­ju i po ne­ko­li­ko sto­ti­na hi­lja­da lju­bi­te­lja ovih bor­bi. Po­zna­ta je i po ne­obi­čnom na­či­nu na ko­ji pro­slav­lja po­bje­de – na le­đi­ma svo­jih bi­ko­va.

– Ka­da smo po­če­li da se ba­vi­mo uz­go­jem bi­ko­va, ni­smo ni­ti sa­nja­li da bi­smo mo­gli pos­ti­za­ti ova­kve us­pje­he. Prven­stve­no, htje­li smo da se ba­vi­mo uz­go­jem i proi­zvo­dnjom me­sa. Me­đu­tim, ne­ka­ko spon­ta­no smo ušli i u ovaj svi­jet i za­is­ta uživa­mo – tvrdi Re­na­ta.

Do­da­je da, iako mno­gi šta­lu po­is­to­vje­ću­ju sa ne­pri­ja­tnim mi­ri­som i “ra­dnom” gar­de­ro­bom, ona ipak vo­li da je uvi­jek do­tje­ra­na.

– U šta­lu čes­to ula­zim na­šmin­ka­na i sa fri­zu­rom. To što uz­ga­jam bi­ko­ve, ne zna­či da ne tre­ba da vo­dim ra­ču­na o se­bi, zar ne? Ni­sam je­dnom vo­di­la sta­do na ispa­šu u šti­kla­ma – pri­zna­je “kra­lji­ca ko­ri­da”.

Ve­oma vo­li život na se­lu i kaže, ni za šta ga ne bi mi­je­nja­la. U slo­bo­dno vri­je­me uživa ja­šu­ći ko­nje po obližnjim li­va­da­ma i šu­ma­ma. Za­je­dno sa svo­jim ko­le­ga­ma i os­ta­lim vla­sni­ci­ma bi­ko­va, Pra­njko­vi­će­va se, uprkos pro­tes­ti­ma druš­tva za za­šti­tu živo­ti­nja, bo­ri za oču­va­nje tra­di­ci­je održava­nja ko­ri­da. Na­gla­ša­va da oni svo­je bi­ko­ve tre­ti­ra­ju sa po­se­bnom pažnjom, a uzi­ma­ju­ći ih za od­ga­ja­nje, pro­dužava­ju im život. Izbo­rom ovog ne­obi­čnog po­sla, Re­na­ta je pri­vu­kla i pažnju svjet­skih me­di­ja. Osim čes­tih po­sje­ta do­ma­ćih me­di­ja, i ne­ko­li­ko evrop­skih pro­du­kci­ja ekra­ni­zo­va­le su pri­ču o njoj i nje­nim šam­pi­on­skim bi­ko­vi­ma.

(Narodne)

Tagovi: