SVE JE MOGUĆE UZ VELIKI TRUD: U Prnjavoru prave najbolji kečap u BiH

Da li znate gdje se u Bosni i Hercegovini pravi najbolji kečap?

Nemojte se pretjerano čuditi, pored kečapa “Bonito” najprepoznatljivijeg brenda kompanije ''Mladegspak'', u asortimanu ove kompanije nalazi se preko 200 artikala.

Kompanija Mladegspak sigurno je jedan od vodećih privrednih subjekata opštine Prnjavor ali i Bosne I Hercegovine u oblasti prehrambene proizvodnje.

Njihovi počeci bili su skromni.

“Sa radom je sve počelo 1989. godine u 80 kvadratnih metara i sa troje zaposlenih radnika” kažu nam u kompaniji koju smo posjetili prije nekoliko dana u Prnjavoru.

Njen direktor Goran Vrhovac ističe da je do pozicije giganta na tržištu bilo potrebno uložiti ogroman napor te se konstantno usmjeravati ka širenju proizvodnih i prodajnih kapaciteta.

Prvo što vidimo na ulasku u samu firmu jeste zid prepun diploma i certifikata a oni najvažniji, na najvišoj su poziciji – dokazi o ispunjenju standarda kvaliteta proizvodnje, na koje su izuzetno ponosni.

Dvadeset sedam godina od svog osnivanja u kompaniji radi više od 200 radnika a firma proizvodi preko 220 artikala. Posjeduju vozni park od preko 60 vozila.

Pored kečapa, kompanija proizvodi začine, supe, čorbe, šlag kreme i pjene, dodatke za kolače i peciva, pudinge, sladoledne deserte, napitke za djecu, čajeve, riže i dodatke za zimnicu.

“Svi naši pogoni, osim onog za proizvodnju kečapa, rade na 50% kapaciteta a sa tim kapacitetom zadovoljavamo potrebe domaćeg tržišta na kojem smo u mnogim grupama proizvoda lideri ili visoko pozicionirani kao proizvođač” kažu za BUKU u kompaniji.

Izvoze svoje proizvode u 11 drugih država. Njihov kečap može se naći na policama Australije, Švajcarske, Austrije Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore dok se ostale robne marke proizvode za velike evropske lance trgovina, čiji su standardi veoma rigorozni.

” To što radimo za velike lance trgovina samo govori o ozbiljnosti naše kompanije i naših proizvodnih procesa. Mi posjedujemo sve neophodne standarde od kojih je standard IFS vjerovatno najznačajniji. Zadnja provjera iz aprila pokazuju da imamo ispunjenost od skoro 99%” rekli su nam u Mladegspaku.

Kažu nam kako poslovni ambijent u kome rade, uvijek može biti bolji ali da je najgore vrijeme prošlo.

“U veoma teškim ekonomskim prilikama smo uspjeli opstati i širiti obim poslovanja. Na taj način želimo poslati poruku da je,uz kvalitetno rukovođenje i jasnu viziju, opstanak i ostanak u Bosni i Hercegovini moguć i da pogled u budućnost zaslužuje dozu optimizma” naglašava direktor Goran Vrhovac za BUKU.

Njihov plan je da nema stajanja. Trenutno postoje 4 poslovne jedinice a u kompaniji poručuju da će se ići na otvaranje dodatnih centara da se napravi što kvalitetnija distributivna mreža. Cilj je i otvaranje novih inostranih tržišta sa brendom Bonito, koji svojom kvalitetom može parirati mnogim evropskim i svjetskim proizvođačima.

 

Tagovi: