POLAKO NESTAJEMO: Fakulteti će biti poluprazni

 Demografska slika Republike Srpske postaje sve tamnija, o čemu svjedoči i manji broj upisanih studenata na javnim univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, čiji će amfiteatri i poslije drugog upisnog roka biti poluprazni.

Pad broja srednjoškolaca u RS direktno je uticao i na povećanje broja slobodnih mjesta na javnim fakultetima. Uzme li se u obzir podatak Republičkog zavoda za statistiku da je u proteklih pet godina broj srednjoškolaca opao za 8.413, prazne univerzitetske klupe bile su logičan slijed.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Ranko Božičković ističe da Srpska nikada do sada nije imala lošiji upis na javne fakultete, a situaciju nije znatno popravio ni drugi upisni rok.

Božičković ističe da je prema preliminarnim rezultatima, nakon oba upisna roka, na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu ostalo 1.300 slobodnih mjesta.

- Od 2.900 slobodnih mjesta po raspisanom konkursu, popunjeno je njih 1.600, a najviše mjesta ostalo je na smjerovima opšta književnost, bibliotekarstvo, zatim kineski jezik, matematika i informatika - rekao je Božičković.

Dodaje da je najveće interesovanje za Medicinski fakultet, gdje su, prema prvim rezultatima, sva mjesta popunjena.

- Popunjenost na oba univerziteta, prema našim procjenama, je u prosjeku oko 55 odsto, dok je prethodnih godina popunjenost bila oko 65 procenata. Osim demografskog pada, mnogi svršeni srednjoškolci iz regije Bijeljine odlaze na studije u Beograd i Novi Sad - rekao je Božičković.

Na banjalučkom Univerzitetu ističu da će broj svršenih srednjoškolaca koji će dobiti indeks nakon drugog upisnog roka biti poznat sutra.

- Na drugi upisni rok prijavljena su ukupno 493 studenta, a preliminarni rezultati biće objavljeni do sutra - istakli su u Rektoratu banjalučkog Univerziteta.

Prema podacima Rektorata o broju kandidata prijavljenih u drugom upisnom roku, najviše prijavljenih, 82, bilo je za Elektrotehnički fakultet, dok nijedan kandidat nije prijavljen za Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta.

U prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2016/2017. godini na Univerzitetu u Banjaluci predviđen je upis 3.411 brucoša, a poslije prvog upisnog roka ostala su 1.662 slobodna mjesta. I kada bi se svi kandidati prijavljeni na drugom upisnom roku upisali na željene fakultete, na banjalučkom Univerzitetu bi ostalo 1.169 mjesta.

Demograf Aleksandar Majić ističe da je na smanjenje broja brucoša najviše uticao odliv stanovništva.

- Najveća stopa nataliteta u Srpskoj bila je 1999. i 2000. godine, to su generacije koje sad upisuju fakultete i po logici stvari trebalo je da bude najviše upisanih studenata ove godine. Međutim, broj studenata se drastično smanjuje, a to je posljedica velikih migracija iz RS - rekao je Majić.

Dodaje da će, s obzirom na to da Srpska od 2002. godine konstantno bilježi negativan prirodni priraštaj, u godinama koje dolaze biti sve više praznih klupa u školama i na fakultetima.

Treći upisni rok

Ranko Božičković ističe da je u planu i treći upisni rok na svim fakultetima Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

- Svake godine dozvolimo i treći upisni rok, koji treba da bude završen do kraja oktobra. Preko internet stranica svih fakulteta objavićemo termin za naknadni treći upisni rok, kada će biti objavljen i drugi upisni rok za master studije - rekao je Božičković.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu

2.900 slobodnih mjesta

1.300 slobodnih mjesta (poslije oba upisna roka)

Univerzitet u Banjaluci

3.411 slobodnih mjesta

1.662 slobodna mjesta (poslije prvog upisnog roka)

Popunjenost mjesta na fakultetima

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

(preliminarni rezultati)

100 % - Akademija likovnih umjetnosti

67 %  - Ekonomski fakultet u Brčkom

94 % - Ekonomski fakultet Pale

70 % - Elektrotehnički fakultet

50 % - Filozofski fakultet

100 % - Medicinski fakultet

40 % - Pedagoški fakultet u Bijeljini

40 % - Fakultet poslovne ekonomije Bijeljina 

55 % - Fakultet u Trebinju

50 % - Saobraćajni fakultet

50 % - Fakultet fizičkog vaspitanja

40 % - Pravni fakultet

60 % - Mašinski fakultet

60 % - Tehnološki fakultet

40 % - Bogoslovski fakultet u Foči

60 % - Muzička akademija

50 % - Poljoprivredni fakultet

Tagovi: