RODITELJI OPREZ: Zabranjen uvoz 12 pošiljki igračaka

Republička zdravstvena inspekcija u prvoj polovini godine zabranila je uvoz za 12 pošiljki dječijih igračaka, dok je sa tržišta Srpske povukla 253 komada nebezbjednih igračaka, kazali su danas iz Inspektorata RS.

Ove mjere su donesene jer su igračke imale nedozvoljeni sadržaj ftalata, materije koja se dodaje radi omekšavanja plastike, potvrđeno je u Inspektoratu Republike Srpske. 

Tokom spoljnotrgovinskog nadzora u prvoj polovini godine, prilikom uvoza pregledano je 7.948 pošiljki predmeta opšte upotrebe, od kojih je za laboratorijsko ispitivanje uzeto 389 uzoraka. 

Mjera zabrana uvoza izrečena je i za jednu pošiljku vlažnih maramica zbog mikrobiološke neispravnosti i jednu pošiljku omekšivača za veš zbog isteklog roka trajanja. 

Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori su zabranili promet 5.268 komada igračaka i 2.630 kilograma drugih predmeta opšte upotrebe. 

Na osnovu sporazuma Inspektorata Srpske i Agencije za nadzor nad tržištem BiH, Republička zdravstvena inspekcija je ove godine vršila uzorkovanje dječijih igračaka u unutrašnjem prometu radi ispitivanja zdravstvene ispravnosti i bezbjednosti za ljudsku upotrebu. 

Ispitano je 18 uzoraka dječijih igračaka i kod devet je utvrđen nedozvoljen sadržaja ftalata, materije koja se dodaje radi omekšavanja plastike, zbog čega su sa tržišta Srpske povučena i uništena 253 komada nebezbjednih igračaka. 

S obzirom da većina uvoznika igračaka ima sjedište u Federaciji BiH, obaviještena je nadležna federalna inspekcija radi preduzimanja mjera iz njihove nadležnosti kako bi se naložilo povlačenje ostalih igračaka. 

Najveći rizik kod igračaka predstavljaju sitni dijelovi koji se lako odvajaju, igračke sa magnetima zbog opasnosti od gutanja magneta, sadržaj ftalata, oštri dijelovi koji mogu izazvati povrede, lako izvlačenje niti i kose, te lako skidanje boje. 

Roditeljima se preporučuje da prije kupovine provjere informacije navedene na deklaraciji, naziv proizvođača i zemlju porijekla i da ne kupuju igračke ukoliko nema svih potrebnih podataka. 

Tagovi: