DVIJE DECENIJE OD RATA SU PROŠLE: Mine i dalje odnose živote u BiH

Iako je od kraja rata prošlo više od dvije decenije Bosna i Hercegovina je još uvijek najkontaminiranija zemlja u Evropi. Procjenjuje se da u BiH mine ugrožavaju živote i bezbjednost oko 545.600 ljudi!

Iz Centra za uklanjanje mina BiH (BH MAC) za MONDO su kazali da se površina kontaminacije minama prostire na 1.149 kvadratnih kilometara ili 2,3 odsto ukupne teritorije BiH. Procjene takođe kažu da u BiH još ima oko 82 hiljade mina na 9.018 lokacija.

Stručnjaci upozoravaju da bi broj minskih lokacija u BiH moga biti i veći, jer je praktično nemoguće ući u trag svakoj mini ili nekom drugom neeksplodoranom ubojitom sredstvu.

Da stanje bude još gore "pobrinule" su se i i velike poplave koje su posljednih godina rasijale minska polja, pa se neeksplodirano oružje može naći bilo gdje. Na otežavajuće okolnosti djeluje i ljudski faktor zbog uklanjanja i uništavanja natpisa i tabli koje upozoravaju na minska polja.

Republika Srpska

Sumnjiva opasna površina na mine u 2015. godine u BiH je redukovana za 42 kilometra kvadratna, od čega se 13 km2 ili 31 odsto odnosi na Republiku Srpsku. Veličina trenutne sumnjive opasne površine u Republici Srpskoj iznosi 256,7 km2 ili jedan odsto njene ukupne površine. Od mina u ovom entitetu neposredno je ugrožen 129.221 stanovnik ili 10 osto od ukupnog broja stanovnika.

Minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima ugroženo je 1369 lokalnih zajednica u 129 gradova i opština. Najugroženiji su Maglaj, Velika Kladuša, Teslić, Kalinovik, Doboj, Kotor Varoš, Lopare, Bihać, Cazin, Šamac, Tuzlanska regija...

Koliki problem BiH ima sa miniranom teritorijom govori i procjena kada bi se ukupna površina zagađenosti minama na njenoj teritoriji smjestila na jednu površinu, ona bi bila veličine grada Mostara!

Strategija protivminskog djelovanja za period 2009. - 2019. godina pretpostavlja da će biti moguće deminirati BiH do kraja 2019. godine. Međutim, realna slika je drugačija.

"Postojeća strategija najvjerovatnije neće biti ispunjena do navedenog roka zbog nedostatka finansijskih sredstava. Pretpostavka da će deminiranje trajati i do 2024. godine", rekla je za naš portal Svjetlana Luledžija, portparol BHMAC–a.

Do sada je u BiH od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava stradalo 1.739 osoba od čega 606 smrtno. Od ukupnog broja stradalih u periodu 1992-2015. godina, 607 žrtava su žene ili sedam odsto, a od ukupnog broja stradalih u poslije ratnom periodu, 249 žrtava su djeca ili 14 odsto.

Da su mine ogroman problem države BiH i od kog ne treba okretati glavu govori i podatak da je u pokušajima da tlo očiste od mina stradao 127 deminer, od kojih je 51 izgubio život. Posljednja od tragedija koje se bilježe već 20 godina dogodila se krajem marta ove godine kod Osmaka. Tada je poginuo deminer Albin Memčić (33) iz Žepča, a povrijeđena su dvojica njegovih kolega iz Tuzle i Istočne Ilidže.

Tagovi: